• Посилання скопійовано

Для «єдинників» за порушення зберігання нехарчової продукції зменшено розміри штрафів: опубліковано Закон

За опублікованим Законом №3701, з 21 червня всім «єдинникам» – розповсюджувачам нехарчової продукції удвічі зменшено штрафи за недодержання умов зберігання такої продукції

Для «єдинників» за порушення зберігання нехарчової продукції зменшено розміри штрафів: опубліковано Закон

18 червня Президент підписав Закон від 09.05.2024 № 3701-IX "Про внесення змін до Закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" щодо врегулювання деяких питань здійснення ринкового нагляду та відповідальності суб'єктів господарювання"

А 20 червня його було опубліковано в "Голосі України".

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 6 місяців з дня набрання ним чинності.

Винятком є зміни щодо розмірів штрафів. Вони вводяться в дію з дня набрання чинності цим Законом. Тобто з 21 червня діятимуть нові розміри штрафів.

Нагадаємо, що метою цього законопроєкту було удосконалення законодавства у сфері державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції, що забезпечить належний і ефективний контроль за якістю нехарчової продукції, а також захист суб’єктів господарювання від можливих корупційних ризиків під час здійснення перевірок.

Зокрема, з дати набрання чинності Законом №3701 введення в обіг продукції, що не відповідає встановленим вимогам (крім випадків, передбачених статтею 28 та частиною третьою статті 29 цього Закону), - у розмірі від 2000 до 3000 н.м.д.г. (від 34000 до 51000 грн) , а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на суб’єкта господарювання вже накладено штраф, - у розмірі 4000 н.м.д.г. (68000 грн).

Як і раніше, до розповсюджувача застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу в разі недодержання умов зберігання продукції, яка ним розповсюджується, якщо внаслідок цього продукція стала небезпечною та/або такою, що не відповідає встановленим вимогам, у розмірі 2000 н.м.д.г. (34000 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на суб’єкта господарювання вже накладено штраф, - у розмірі 4000 н.м.д.г. (68000 грн). 

Але ці розміри штрафів тепер не поширюватимуться на "єдинників".

Для "єдинників" запроваджено окреми розміри. А саме:  до них застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу в разі недодержання умов зберігання продукції, яка ним розповсюджується, якщо внаслідок цього продукція стала небезпечною та/або такою, що не відповідає встановленим вимогам, у розмірі 1000 н.м.д.г. (17000 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на суб’єкта господарювання вже накладено штраф, - у розмірі 4000 н.м.д.г. (68000 грн).

За неповне виконання рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів не каратимуть.

А от штраф за невиконання рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів залишиться, але його розмір для "єдинників" буде 2000 н.м.д.г. (34000 грн). За невиконання рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо усунення формальної невідповідності для "єдинників" штраф становитиме 1000 н.м.д.г.

Докладніше про всі зміни, які приніс Закон №3701, ми розповімо в окремій аналітиці. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь