• Посилання скопійовано

Як планують реформувати ДПС та ДМС протягом 2025 - 2027 років?

За текстом бюджетної декларації, на 2025 - 2027 роки заплановано також реформи ДПС та ДМС. Зокрема, реформи ДПС будуть зосереджені на зміцненні суспільної довіри до служби та розвитку сучасних практик управління комплаєнс-ризиками

Як планують реформувати ДПС та ДМС протягом 2025 - 2027 років?

Ми вже писали, що Уряд оприлюднив текст затвердженої бюджетної декларації на 2025 - 2027 роки. З нею можна ознайомитися тут

За текстом декларації, пріоритетом податкової політики на 2025 - 2027 роки є забезпечення стабільних податкових надходжень, необхідних для фінансування першочергових витрат, впровадження сучасних цифрових рішень податкового адміністрування та виконання міжнародних зобов’язань України в частині податкової політики. Згідно з текстом декларації, заплановано також реформи ДПС та ДМС.

Реформа податкової служби. Реформи ДПС будуть зосереджені на зміцненні суспільної довіри до служби та розвитку сучасних практик управління комплаєнс-ризиками: 

  • буде запущена пілотна робота нової системи управління комплаєнс-ризиками (до кінця червня 2024 року); 
  • будуть опубліковані результати другого опитування рівня задоволення послугами ДПС (не пізніше серпня 2024 року); 
  • буде затверджений план цифрового розвитку для ДПС (не пізніше кінця 2024 року);
  • для підвищення конфіденційності податкових даних, які перебувають у ДПС, буде розроблена концепція використання анонімних даних (маскування даних) про платників податків податковими органами (до кінця 2024 року з очікуваним набуттям чинності з 2026 року).

Триває робота над: організаційною реструктуризацією ДПС, яка відображатиме результати її функціонального огляду (до кінця 2024 року), визначенням критеріїв для оцінки впливу та ефективності антикорупційної програми ДПС; впровадженням ІТ-рішень для SAF-T UA; підвищенням ефективності обміну інформацією з іноземними органами.

Реформа митної служби. Реформи ДМС будуть зосереджені на сферах, критичних для зниження корупційних ризиків (додатково до ухвалених законів щодо криміналізації контрабанди і структурного маяка на кінець жовтня 2024 року щодо внесення змін до Митного кодексу), та передбачають: 

  • внесення змін до законодавства в частині перегляду адміністративної відповідальності за порушення митних правил (до кінця 2024 року); 
  • запуск ініціативи щодо визначення критеріїв оцінки впливу антикорупційної програми ДМС (до кінця вересня 2024 року).

Оцінка підтримуватиметься регулярними (раз на два роки) незалежними опитуваннями щодо сприйняття рівня доброчесності на митниці. Крім того, триватиме робота над: 

  • реформами кадрової та компенсаційної політики; 
  • покращенням оперативного керівництва митницею; 
  • перенесенням верифікації та перевірки митних документів від прикордонних пунктів до внутрішніх офісів ДМС.

***

Читайте такожЯкі податкові зміни заплановані на 2025 - 2027 роки: аналіз бюджетної декларації від КМУ

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»