• Посилання скопійовано

Як підтвердити право на додаткову соціальну відпустку одинокій матері

Роботодавець зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок за всіма сумами, що належать йому до виплати на день звільнення. Це стосується й виплат за додаткову відпустку, право на яку належить одинокій матері за наявності підтвердних документів

Як підтвердити право на додаткову соціальну відпустку одинокій матері

Коментар до Ухвали ВССУ від 01.11.2017 у справі № 658/4102/14-ц

Ситуація, яка стала предметом спору у коментованій ухвалі ВССУ, виникла через відмову роботодавця  здійснити виплату за невикористану додаткову відпустку працівниці-одинокій матері при звільненні за п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Причиною цьому була недостатність, на думку роботодавця, документального підтвердження виховання дитини без батька та отримання такою працівницею за час роботи в організації аліментів від батька.

 

Хто має статус "одинока мати" для отримання додаткової відпустки?

Відповідно до ст. 19 Закону №504 одинокій матері надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП). За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів. Про це ми писали тут.

Визначення «одинокої матері» наведено в пункті 9 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 р. № 9 (далі – Постанова № 9) та п. 5 ч. 13 ст. 10 Закону №504.

Так, одинокою матір'ю треба вважати:

  • жінку, яка виховує дитину без батька, не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;
  • вдову;
  • іншу жінку, яка виховує й утримує дитину сама.

А в коментованій ухвалі суд доходить висновку, що право на додаткову відпустку мають такі одинокі матері:

  • жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;
  • вдова;
  • жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі і розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів, і жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена).

 

Документи, що підтверджують виховання  дитини без батька

ВССУ вказує на те, що чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред'явити жінці, яка виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки.

Водночас, апеляційна інстанція звернула увагу на таке.

Одним із документів для підтвердження того, що батько не бере участі у вихованні дитини, може бути, зокрема,:

  • рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав,
  • рішення органів опіки та піклування або суду щодо участі батька у вихованні дитини,
  • ухвала суду або постанова слідчого про розшук батька у справі за позовом про стягнення аліментів.

Крім того, підтвердженням відсутності участі батька у вихованні дитини може бути акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, а також довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини тощо.

Отже, розлучена жінка, яка справді виховує сама дитину (без батька), для отримання додаткової соціальної відпустки має надати одночасно:

1) копію свідоцтва про народження дитини,

2) копію свідоцтва про розірвання шлюбу,

3) документ, який підтверджував би те, що батько не бере участі у вихованні дитини.

Мінсоцполітики свого часу в листі від 30.05.2014 р. №193/13/123-14 роз'яснило, що для підтвердження права на зазначену відпустку роботодавцю має бути пред'явлений будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини.

Зокрема, одним з таких документів може бути довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.

Отже, суд визнав, що розлучена жінка, яка дійсно виховує сама дитину (без батька), для отримання додаткової соціальної відпустки має надати:

- копію свідоцтва про народження дитини,

- копію свідоцтва про розірвання шлюбу,

- та документ, який підтверджував би те, що батько не бере участі у вихованні дитини. У випадку, який розглядався ВССУ, це міг бути документ (довідка в довільній формі), виданий директором школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини, зокрема, не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах тощо.

 

УВАГА! Працівниця має право надати такі документи в будь-який момент, але не пізніше дати звільнення.

 

Навіть якщо такі документи не надавались під час дії трудового договору, то при звільненні роботодавець не має права відмовити у їх прийнятті та у виплаті таких сум звільненій працівниці.

Інакше — суд стягне з роботодавця в якості відповідальності за порушення строків розрахунків середній заробіток за весь час затримки повного розрахунку з такою працівницею, як і було у розглянутій нами судовій справі.

***

Читайте також аналітику від Дт-Кт: Соціальні відпустки працівникам, які мають дітей: все що потрібно знати

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»