• Посилання скопійовано

Компенсація за невикористану відпустку не належить до мінгарантій в оплаті праці

Компенсація за невикористану відпустку не належить до мінімальних гарантій в оплаті праці. Тому підстави для накладення штрафу у розмірі 10 мінзарплат немає. Про це йдеться в свіжій судовій практиці

Компенсація за невикористану відпустку не належить до мінгарантій в оплаті праці

Юридичний ресурс «Протокол»

Фабула судового акту: У наведеній справі Управлінням Держпраці було накладено на юридичну особу штраф на підставі абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Відповідно до абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Судом було встановлено, що норми і гарантії в оплаті праці, які визначені ч. 1 ст. 12 Закону України «Про оплату праці» та положеннями КЗпП України, є мінімальними державними гарантіями в оплаті праці.

У свою чергу, відповідно до ст. 1 Закону України «Про відпустки» державні гарантії та відносини, пов'язані з відпусткою, регулюються Конституцією України, цим Законом, Кодексом законів про працю України, іншими законами та нормативно-правовими актами України.

Аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що судом першої інстанції помилково ототожнено державні гарантії, пов'язані із відпусткою, та мінімальні державні гарантії в оплаті праці.

Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки не належить до мінімальних державних гарантій, не є нормою чи гарантією в оплаті праці, що передбачена ч. 1 ст. 12 Закону України «Про оплату праці» та КЗпП України та підстави для накладення штрафу за абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП відсутні. Див. постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 16.04.2019 р. у справі №440/3821/18.

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»