• Посилання скопійовано

Постанова про порушення ПДР на керівника юрособи: алгоритм дій

З 01.06.2020 р. відбувся запуск системи фіксації порушень Правил дорожнього руху в автоматичному режимі. І на сьогодні вже багато випадків, коли «листи щастя» надсилають власникам/водіям не тільки приватних, а й службових автомобілів



 Хто відповідає за порушення ПДР – керівник чи водій?

Адміністративну відповідальність (ст. 14-2 КУпАП) за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, несе:

  1. відповідальна особа – керівник ЮО, за якою зареєстровано ТЗ,
  2. якщо в Єдиному державному реєстрі ЮО, ФОП та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника ЮО, за якою зареєстрований транспортний засіб, – особа, яка виконує повноваження керівника такої ЮО, – вочевидь, йдеться про процедури банкрутства та ліквідації;
  3. в разі якщо до Єдиного державного реєстру ТЗ внесено відомості про належного користувача відповідного ТЗ, – належний користувач ТЗ.  

Відповідно до Порядку внесення відомостей про належного користувача ТЗ до Єдиного державного реєстру ТЗ, затв. постановою КМУ від 14.11.2018 р. №1197, належними користувачами є:

  1. фізична особа – користувач ТЗ у зв’язку з передачею їй ТЗ в користування;
  2. керівник ЮО, яка є власником ТЗ або отримала в установлений законодавством спосіб право користуватися ним, працівник юрособи;
  3. фізособа за нотаріально посвідченою довіреністю на право користування ТЗ;
  4. фізичною особою, яка отримала ТЗ у користування на підставі договору оренди (найму, позички);
  5. фізичні або юридичні особі – лізингоодержувачі;
  6. фізичну особу, щодо якої вносяться відомості як про належного користувача, за оформленим тимчасовим реєстраційним талоном1.

1 Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затв. Постановою КМУ від 07.09.98 р. №1388, а також Інструкція про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них, затв. Наказом МВС від 11.08.2010 р. №379.

 

Як оформити ВОДІЯ онлайн?

Оформити водія як належного користувача ТЗ, що належить ЮО, на нього можна в Електронному кабінеті водія (https://e-driver.hsc.gov.ua/ у розділі «Електронні послуги» послуга «Керування належним користувачем») в режимі Онлайн за участі власника ТЗ та користувача (самого водія). З цього моменту саме водій й буде вважатись належним користувачем , на якого, апріорі, буде складатись постанова та застосовуватись адмінштраф у разі відеофіксації порушень. Послуга безкоштовна. Строк – протягом робочого дня.

Увага! В електронному кабінеті відображається інформація про ТЗ, зареєстрованих з 2013 року. Перед тим, як вносити зміни по належному користувачу (водію), слід спочатку перевірити наявність ТЗ у ЄДР транспортних засобів. У разі відсутності ТЗ у реєстрі – подати форму на уточнення даних в реєстрі свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу, подавши скан-копії документів на ТЗ та його власника. Це все є в розділі «Картка водія» – мої транспортні засоби.

 

Чи існують підстави для звільнення від сплати штрафу?

Підстава 1. Крадіжка ТЗ та/або номерів, інші злочини, які привели до користування вашим ТЗ без вашого дозволу (водія чи керівника ЮО). Про це має бути подана відповідна заява в поліцію та зареєстрована в ЄРДР.

Підстава 2. Добровільне визнання вини водієм/іншим користувачем. Керівник ЮО не сплачуватиме штраф лише за умови, що така особа подасть заяву про визнання вини у вчиненні адмінправопорушення (перевищення швидкості тощо) та сплатить штраф від свого імені.

 

Де можна швидко дізнатись про штрафи?

1. Штраф ПДР (bot) – @ShtrafyPDRbot (Telegram-канал)

2. Мобільний додаток «Штрафи UA». Доступно для iOS та для Android

3. В електронному кабінеті водія https://e-driver.hsc.gov.ua 

4. На сайті МВС https://bdr.mvs.gov.ua за посиланням: 

5. Очікується – у моб.додатку «Дія»

 

Чому треба знати про штрафи?

Постанова про адмінправопорушення у разі несплати штрафу направляється до державного  виконавця, який має право накласти арешт на майно, рахунки та справа може дійти навіть до заборони виїзду за кордон.

І це все може торкнутись й керівника ЮО. Не кажучи вже про те, що МВС вже заявило про ініціювання законопроекту щодо системності правопорушень – за 10-15 штрафів планують забирати посвідчення водія (права) й відправляти на перездачу іспиту.

 

Які порушення фіксуються в автоматичному режимі?

Правопорушення, передбачені ч. 1-3 ст. 122 КУпАП (перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів, проїзду на заборонний сигнал світлофора, порушення правил зупинки, стоянки, порушення установленої для транспортних засобів заборони рухатися смугою для маршрутних транспортних засобів, тротуарами чи пішохідними доріжками, виїзду на смугу зустрічного руху), 

Правопорушення, передбачені ч. 1 ст. 123 КУпАП (порушення правил руху через залізничний переїзд, крім в’їзду на залізничний переїзд у випадках, коли рух через переїзд заборонений).

 

Як надсилатимуть та отримуватимуть постанову?

Постанова складається на керівника ЮО та надсилається на юридичну адресу, вказану в ЄДР юросіб. Постанова надсилається з повідомлення про вручення. Днем отримання постанови є дата, зазначена в поштовому повідомленні про вручення її відповідальній особі, зазначеній у ч. 1 ст. 142   КУпАП, або повнолітньому члену сім’ї такої особи. 

Зразок такої постанови >>

 

Як можна оплатити адмінштраф?

 

Чи треба обліковувати такі штрафи? 

Зверніть увагу на те, що йдеться про адміністративну відповідальність, і відповідати має певна фізособа. Отже, навіть якщо постанову про такий штраф надіслано керівнику ЮО,  саме він (а не ЮО!) цей штраф і має сплатити. Тому в обліку ЮО цей штраф не відображатиметься. 

Не належатиме такий штраф і до податкових витрат ФОП – власника авто, навіть якщо він використовує це авто в підприємницькій діяльності. Адже така стаття витрат не передбачена п. 177.4 ПКУ

 

Як оскаржити постанову про притягнення до адмінвідповідальності?

Постанову по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, (ст. 288 КУпАП)може бути оскаржено

  1. у вищестоящий орган (вищестоящій посадовій особі) АБО
  2. в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України, з особливостями, встановленими цим Кодексом. 

Строк оскарження – 10 календарних днів з дати отримання постанови. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»