• Посилання скопійовано

Чи можливе стажування без оплати: судова практика

Суд вказав, що випробування при прийнятті на роботу може бути обумовлене виключно при укладенні трудового договору, а ознайомлення з умовами праці відбувається до початку роботи працівника, але вже за укладеним трудовим договором

Чи можливе стажування без оплати: судова практика

Під час інспекційного відвідування у фізичної особи – підприємця – власника магазину-кафетерію, посадові особи Управління Держпраці у Рівненській області встановили порушення вимог ч. 1 ст. 21, ч. 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України. Зокрема, на робочому місці функції бармена виконувала ОСОБА, яка, за її словами, проходила у ФОП стажування і не мала укладеного трудового договору. Дане порушення інспектори праці зафіксували у відповідному Акті. Роботодавцю внесено припис про усунення виявленого порушення.

У квітні 2020 року Управління Держпраці у Рівненській області винесло постанову про накладення на суб’єкта господарювання штрафу у розмірі 47 тис. 230 грн. Фізична особа – підприємець подала позов до Рівненського окружного адміністративного суду про скасування постанови. Суд задовольнив позов, тому Управлінням була подана апеляційна скарга.

Колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду дійшла висновку щодо наявності в діях ФОП ознак порушень трудового законодавства в частині допуску до роботи ОСОБИ без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу.

Аргументація суду:

Згідно з ч. 1, 2 ст. 26 КЗпП при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

Відповідно до ст. 29 КЗпП до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов`язаний, зокрема, роз`яснити працівникові його права і обов`язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров`я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору.

З огляду на викладене, випробування при прийнятті на роботу може бути обумовлене виключно при укладенні трудового договору, а ознайомлення з умовами праці відбувається до початку роботи працівника, але вже за укладеним трудовим договором.

У відповідності до ч. 2 ст. 47 Закону України «Про освіту» стажування – набуття особою досвіду виконання завдань та обов`язків певної професійної діяльності або галузі знань.

Чинним на час існування спірних правовідносин законодавством передбачалась можливість проходження особою стажування без укладення трудового договору для окремих категорій населення та у порядку, передбаченому підзаконними нормативно-правовими актами.

Так, наприклад, згідно з положеннями Закону України «Про зайнятість населення (стаття 29) можливість проходження стажування передбачена для студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні.

Стажування вказаних осіб відбувається на підставі укладення договору про стажування, порядок та типова форма якого затверджені постановою КМУ від 16.01.2013 р. №20.

Також вказаним Законом (стаття 35) передбачена можливість проходження стажування безробітними.

Договір, укладений між територіальним органом Державної служби зайнятості з роботодавцем і безробітним у порядку, визначеному пунктами 6.2-6.4, передбачений Порядком професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, затвердженим Наказом Міністерства соціальної політики та Міністерства освіти і науки України від 31.05.2013 р. №318/655 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 19.06.2013 за №1029/23562.

Разом із тим, підприємцем не надано жодних доказів на підтвердження перебування ОСОБИ 13.02.2020 на стажуванні. Аналогічна позиція щодо застосування положень ст. 24265 КЗпП щодо правовідносин, які виникають між фізичною особою-підприємцем та особою, яка проходить у неї стажування, викладена у постанові Верховного Суду від 16.04.2020 р. у справі №804/330/17 (адміністративне провадження №К/9901/42916/18).

Колегія суддів погодилася з доводами апеляційної скарги Управління Держпраці. Отже, постанова Управління Держпраці про накладення штрафу є правомірною.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»