• Посилання скопійовано

Неякісні дороги – відповідає утримувач такої дороги

ВС вважає, що у разі заподіяння власникам транспортних засобів збитків внаслідок ДТП, яка сталася через незадовільне утримання доріг, такі збитки має бути відшкодовано власниками доріг або уповноваженими ними органами

Неякісні дороги – відповідає утримувач такої дороги

Коментар до Постанови КЦС ВС від 15.06.2023 №686/24456/20

На дорозі сталася ДТП: чи може бути причиною дорога?

26.05.2020 (близько 01 год. 50 хв.) на ділянці автодороги М-12 «Стрий – Знам’янка» сталася дорожньо-транспортна пригода (ДТП), а саме: громадянка, керуючи транспортним засобом марки «SUZUKI», наїхала на купу щебню, що була на проїзній частини без будь-яких попереджувальних знаків. Внаслідок цього автомобіль перекинувся та отримав механічні ушкодження. Безпосередньо сам момент ДТП підтверджується, зокрема, відеозаписом із відеореєстратора, розміщеного в автомобілі, а також фотознімками. Крім того, одразу після ДТП водійка викликала на місце аварії працівників патрульної поліції, які також зафіксували вказані обставини.

Відповідно до висновку судової автотоварознавчої експертизи, розмір матеріального збитку, завданого власниці автомобіля марки «SUZUKІ», становить 298 133,56грн (без ПДВ). Крім того, через ДТП водійка була змушена оплатити послуги евакуатора на суму 7 000 грн.

Ці збитки водійка просила стягнути зі Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області.

На переконання водійки, саме Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області як балансоутримувач ділянки автодороги М-12 «Стрий – Знам’янка», де сталася ДТП, несе відповідальність за збитки, заподіяні автомобілю внаслідок неналежного утримання майна.

 

Якщо ремонтні роботи виконувала підрядна організація…

На службу автомобільних доріг у Хмельницькій області державою покладено обов’язок утримувати у належному стані та ремонтувати автомобільні дороги у Хмельницькій області. Водночас нею було надано копію Договору від 06.04.2020 на капітальний ремонт автомобільної дороги, що був укладений з ТОВ.

Відповідно до пп. 6.3.5 такого Договору, у разі скоєння ДТП через неналежне виконання умов цього Договору з вини Виконавця він несе відповідальність та бере на себе зобов’язання з урегулювання спорів, пов’язаних із такою ДТП, розгляд справ у судових органах, відшкодування завданих збитків та інших витрат, пов’язаних із врегулюванням таких спорів.

Водночас, відповідно до положень пп. 1.5 такого Договору, ділянка дороги, де сталася ДТП, перебуває на балансі Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області.

Крім того, відповідно до положень пп. 2.2 Договору, Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області має здійснювати перевірки якості виконаних робіт.

Згідно з пп. 7.1.9. Договору виконавець несе відповідальність: 

  • за незабезпечення безпеки дорожнього руху згідно з діючими нормативами при виконанні робіт, якщо ці порушення виникли з вини Виконавця та призвели до дорожньо-транспортної пригоди; 
  • за дотримання всіх необхідних правил санітарної, екологічної та протипожежної безпеки, правил охорони праці, а також за техніку безпеки під час виконання робіт та організацію безпечного проїзду транспорту під час виконання ним робіт.

Загалом, на думку водійки, Служба автомобільних доріг як Замовник та ТОВ як виконавець мають нести солідарний обов’язок з відшкодування збитків, заподіяних внаслідок ДТП.

Суд першої інстанції вважає, що не було доведено фактів протиправності дій Служби автомобільних доріг та ТОВ, а також їхніх працівників, відсутній причинно-наслідковий зв’язок між такими діями та наслідками у вигляді шкоди.

Натомість апеляційна інстанція вважає, що такі факти, як

  • акт обстеження ділянки вулично-шляхової мережі, складений 26.05.2020, 
  • план-схема ДТП, 
  • запис із відеореєстратора автомобіля з фіксацією обставин ДТП, 

вказують на обґрунтовані претензії до Служби автомобільних доріг як до Замовника капітального ремонту дороги.

При цьому апеляційний суд звернув увагу на відсутність доказів щодо встановлення відповідних дорожніх знаків про проведення дорожніх робіт та відповідної огорожі зі стовпчиків, як того вимагають Державні стандарти України та Правила дорожнього руху, на дату та час вчинення ДТП.

Щодо ТОВ, то воно як підрядна організація має відповідати за окремим позовом.

 

Хто відповідає за збитки – Замовник чи Підрядник?

Нагадаємо, що загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду наведено у ст. 1166 ЦКУ. Отже, для відшкодування завданої майнової шкоди необхідно довести неправомірність поведінки особи; вину заподіювача шкоди; наявність шкоди; причинний зв’язок між протиправною поведінкою та заподіяною шкодою. Наявність усіх зазначених умов є обов’язковою для ухвалення судом рішення про відшкодування шкоди. 

При цьому у нашій справі саме на власницю автомобіля покладено обов’язок довести наявність шкоди, а Служба автомобільних доріг та Підрядник повинні довести, що в їхніх діях (діях їхніх працівників) немає вини у заподіянні шкоди.

ВС наголошує, що саме Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області має нести відповідальність за шкоду, спричинену ДТП.

Позаяк підприємством, на яке державою покладено обов’язок утримувати у належному стані та ремонтувати автомобільні дороги у Хмельницькій області, є Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області, то саме вона повинна нести таку відповідальність.

Уклавши договір про надання послуг із капітального ремонту автомобільної дороги державного значення М-12 з ТОВ (підрядником), Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області зобов’язана була, як замовник робіт із капітального ремонту автомобільної дороги державного значення (відрізок дороги) у Хмельницькій області, контролювати та перевіряти якість роботи підрядника.

Крім того, за приписами пунктів 2, 5, 10 розділу 1 «Загальні положення» Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою КМУ від 30.03.1994 №198, ремонт і утримання дорожніх об’єктів, що перебувають у загальнодержавній власності, здійснюється дорожньо-експлуатаційними організаціями, які належать до сфери управління Укравтодору.

Власники дорожніх об’єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації, користувачі дорожніх об’єктів та спеціалізовані служби організації дорожнього руху зобов’язані забезпечувати зручні і безпечні умови руху, запобігати травмуванню учасників дорожнього руху, пошкодженню транспортних засобів і дорожніх об’єктів.

Отже, за шкоду, заподіяну користувачам автодоріг неналежним утриманням автомобільних доріг у Хмельницькій області, відповідальність перед учасниками дорожнього руху несе саме Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області.

Увага! З 12.04.2023 згідно з Постановою КМУ від 28.03.2023 №319 (зміни, внесені до Постанови №198) ремонт і утримання автомобільних доріг забезпечується щодо:

  • автомобільних доріг загального користування державного значення – Агентством відновлення, 
  • автомобільних доріг загального користування місцевого значення – підприємствами та організаціями, уповноваженими Радою міністрів АР Крим, обласними та Севастопольською міською держадміністраціями, 
  • вулиць і доріг міст та інших населених пунктів – підприємствами або балансоутримувачами, утвореними або визначеними органами місцевого самоврядування.

При цьому ВС звертає увагу на те, що, перебуваючи у договірних відносинах з ТОВ (підрядником), Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області не позбавлена можливості захистити своє порушене право як замовника послуг, спричинене їх неякісним виконанням.

Крім того, положеннями ч. 2 ст. 1172 ЦКУ визначено, що замовник відшкодовує шкоду, завдану іншій особі підрядником, якщо він діяв за завданням замовника.

Тож для виникнення в особи права на відшкодування шкоди, крім наявності загальних умов (наявність шкоди, протиправність поведінки, вина та причинно-наслідковий зв’язок між збитками та протиправною поведінкою), необхідною є наявність, зокрема, укладеного договору підряду та дія підрядника за завданням замовника.

Проте якщо шкоду завдано підрядником, який діяв за завданням замовника та під його контролем за безпечним виконанням робіт, то відшкодувати її повинен замовник.

Таким чином, суму матеріального збитку, завданого власниці автомобіля марки «SUZUKІ» у розмірі 298 133,56 грн (без ПДВ) та вартість послуг евакуатора на суму 7 000 грн має відшкодувати саме Служба автомобільних доріг. А підрядник має відповідати за завдані збитки вже безпосередньо перед Замовником.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»