• Посилання скопійовано

Якщо до війни торгували з рф: які граничні строки ЗЕД-розрахунків?

Чи необхідно брати сертифікат ТПП про форс-мажорні обставини щодо розрахунків з контрагентом рф, граничні строки за якими не настали до 24.02.2022 р., та чи можна не сплачувати пеню? Чи достатньо посилатися на постанову НБУ від 30.05.2023 р. №71?

Якщо до війни торгували з рф: які граничні строки ЗЕД-розрахунків?

Важливе питання, яке потребує однозначної відповіді – чи у всіх випадках потрібен сертифікат ТПП для звільнення від відповідальності за порушення строків розрахунків у ЗЕД?

І як би дивно це не звучало, однозначної відповіді від контролюючих органів ми не маємо. Адже строки розрахунків у сфері ЗЕД регулюються НБУ (збільшуються, скорочуються, припиняються), але податкові органи, які здійснюють нарахування пені за порушення строків розрахунків у ЗЕД, і далі наполягають на отриманні сертифікатів ТПП. І це попри останні зміни від НБУ про звільнення від пені з 24.02.2022. Але все за порядком.

 

Законні вимоги щодо сертифіката ТПП

Відповідно до ч. 6 ст. 13 Закону № 2473, у разі якщо виконання договору, передбаченого частинами другою або третьою цієї статті, зупиняється у зв’язку з виникненням форс-мажорних обставин, перебіг строку розрахунків, установленого згідно з частиною першою цієї статті, та нарахування пені відповідно до частини п’ятої цієї статті зупиняється на весь період дії форс-мажорних обставин та поновлюється з дня, наступного за днем закінчення дії таких обставин.

Підтвердженням виникнення та закінчення дії форс-мажорних обставин є відповідна довідка уповноваженої організації (органу) країни розташування сторони зовнішньоекономічного договору (контракту) або третьої країни відповідно до умов цього договору (контракту). У випадку України це довідка (сертифікат) від ТПП.

З початком військової агресії Російської Федерації проти України ТПП України опублікувало на своєму сайті загальний офіційний лист від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1, яким засвідчено форс-мажорні обставини – військову агресію рф проти України. 

Це означає, що запровадження воєнного стану на території України є форс-мажором та підставою для звільнення від відповідальності за порушення договору, але тільки в тому випадку, якщо саме ця обставина спричинила невиконання договірних зобов'язань. Тобто сторонам ЗЕД-контрактів необхідно довести зв'язок між неможливістю виконання чи невиконанням зобов'язань та воєнними діями в Україні.

Органи ДПС у своїх численних роз’ясненнях пояснюють, що лист ТПП України від 28.02.2022, незважаючи на очевидні його переваги, містить між тим суттєві недоліки. 

Зокрема, лист ТПП не містить дослідження конкретних обставин для кожного договору та не підтверджує причинно-наслідкового зв'язку між воєнним станом та неможливістю виконання конкретного зобов'язання (такий самий висновок наведений ВС у постанові від 15.06.2023 у справі № 910/8580/22). 

Відповідно дослідження конкретних обставин в рамках договору на сьогоднішній день покладається на сторони. Негативним нюансом у цьому випадку буде те, що сторони можуть суб'єктивно, під різним кутом розглядати ту чи іншу обставину з точки зору наявності чи відсутності форс-мажору, що, своєю чергою, може бути причиною для додаткових спорів.

 

ТПП про окремі сертифікати

ТПП України також зазначає, що сам по собі факт існування форс-мажорної обставини (обставини непереборної сили) не звільняє автоматично від відповідальності за невиконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами.

Тобто сторона (госпсуб’єкт та/або фізична особа), яка порушила зобов’язання за умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів, повинна довести, що це порушення сталося внаслідок форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). 

 

Висновки ВС про порядок отримання сертифіката

У постанові від 25.01.2022 у справі № 904/3886/21, ВС щодо застосування ст. 14-1 Закону про ТПП зазначив, що:

– форс-мажорні обставини не мають преюдиціального (заздалегідь встановленого) характеру. У разі їх виникнення сторона, яка посилається на дію форс-мажорних обставин, повинна це довести. Сторона, яка посилається на конкретні обставини, повинна довести те, що вони є форс-мажорними, в тому числі саме для конкретного випадку.  

Виходячи з ознак форс-мажорних обставин, необхідно також довести їх надзвичайність та невідворотність (про ознаки форс-мажору ми писали тут). Те, що форс-мажорні обставини необхідно довести, не виключає того, що наявність форс-мажорних обставин може бути засвідчено відповідним компетентним органом.

У постанові від 13.12.2023 у справі № 922/193/23, ВС наголосив, що форс-мажор є окремою, самостійною обставиною, яка звільняє від відповідальності за порушення договірних зобов’язань, яка характеризується тим, що обставини форс-мажору повинні виникнути після укладення договору, неможливість виконання зобов’язання повинна бути у період існування таких обставин і такі обставини повинні бути зазначені в договорі.

При цьому сертифікат ТПП може бути отриманий значно пізніше за дату, коли сторона з’ясувала неможливість виконання договору через вплив форс-мажорних обставин – зокрема, це стосується й тих ситуацій, коли сторони не визначили строк отримання сертифіката ТПП та наслідки порушення такого строку безпосередньо у договорі (постанова ВС від 06.07.2023 у справі № 910/4234/22).

І незважаючи на повідомлення ТПП листом про наявність форс-мажору для госпсуб’єктів, все ж таки Регламентом ТПП визначено таким підтвердним документом сам сертифікат, що засвідчує настання форс-мажорних обставин, виданий ТПП України або регіональною торгово-промисловою палатою згідно з чинним законодавством, умовами договору (контракту, угоди тощо) та цим Регламентом.

Враховуючи судову практику, вимоги Закону №2473 і Регламенту ТПП, а також початок бойових дій на території України, для можливого звільнення платників податків від відповідальності за порушення граничних строків розрахунків, встановлених НБУ, обґрунтування неможливості виконання умов ЗЕД-контракту, кожному госпсуб’єкту потрібно отримувати окремий сертифікат ТПП із зазначенням періоду дії таких обставин.

 

НБУ припинив перебіг граничні строки розрахунків

Постановою від 30.05.2023 №71 НБУ пом’якшив валютні обмеження для експортерів та імпортерів, які співпрацювали з нерезидентами рф та республіки білорусь, та встановив особливості запровадження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів

Так, тимчасово, з 24.02.2022 на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів із дня його припинення або скасування припиняється перебіг граничних строків розрахунків для товарів, робіт і послуг, за якими проведені та не завершені до 24.02.2022 операції з експорту та (або) імпорту товарів за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), укладеними українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності з іноземними суб’єктами господарської діяльності з місцезнаходженням у рф або республіці білорусь, які створені та діють відповідно до законодавства зазначених країн (крім операцій, за якими граничні строки розрахунків настали до 24.02.2022).

У своєму роз’яснені від 22.08.2023 орган ДПС вказує на таке: 

  • з початком військової агресії рф проти України ТПП спростила порядок засвідчення форс-мажорних обставин, опублікувавши 28.02.2022 на своєму сайті загальний офіційний лист, яким засвідчено форс-мажорні обставини військову агресію російської федерації проти нашої країни. Крім того, госпсуб’єкти, з метою зупинення нарахування штрафних санкцій, мають можливість звернутись до судових органів, зокрема за ч. 6 ст. 13 Закону №2473

Отже, відповідаючи на поставлене запитання, на нашу думку, сертифікат ТПП: 

1. потрібний, якщо граничні строки розрахунків з суб’єктами рф настав до 24.02.2022.

Важливо! Для таких випадків працює загальне правило про необхідність отримання сертифіката ТПП щодо кожного прострочення виконання зобов’язань за ЗЕД-контрактом, що має наслідком застосування пені за порушення граничних строків розрахунків;

2. не потрібний, якщо граничний строк розрахунків припадає на будь-яку дату після 24.02.2022. 

 

Висновки 

На нашу думку, якщо строк розрахунку з контрагентом із рф настав після 24 лютого 2022 року, для такого випадку жодних порушень строків розрахунків не відбувається. Адже постановою № 71 НБУ припинив перебіг строків розрахунків за ЗЕД-контрактами з госпсуб’єктами рф та республіки білорусь на строк з 24.02.2022 по 90-й день після припинення/скасування воєнного стану. 

А це, своєю чергою, вказує на те, що строк граничних строків розрахунків обчислюється так: кількість днів до 24.02.2022 та решта днів, що залишилися, починаючи з 91-го дня після припинення/скасування воєнного стану. 

При цьому сертифікат ТПП не може бути навіть виданий, адже до закінчення 90-денного строку після припинення/скасування воєнного стану госпсуб’єктами України не порушуються граничні строки розрахунків у ЗЕД через їх припинення за Постановою № 71.

Зазначимо, що сертифікат ТПП підтверджує порушення граничних строків через неможливість виконання зобов’язань за ЗЕД-контрактами з настанням обставин форс-мажору. У нашому ж випадку НБУ припинив ці строки обраховувати для особливих обставин – для ЗЕД-контрактів з резидентами рф та республіки білорусь. 

Тому, на нашу думку, підтверджувати факт припинення обрахунку граничних строків за постановою НБУ № 71 не потрібно. Відсутні порушення – відсутня потреба й у сертифікаті ТПП. В іншій ситуації сторона ЗЕД-контракту мала би звертатись до НБУ за висновком про продовження строків розрахунків (ч. 4 ст. 13 Закону № 2473), – а в цьому випадку НБУ фактично це зробив своїм нормативно-правовим актом, припинивши їх обраховувати з 24.02.2022.

До речі, на нашу думку, й звертатись до суду на вимогу ч. 7 ст. 13 Закону № 2473 також не потрібно – строки розрахунків не порушуються (дотримуються) до закінчення 90-денного строку після припинення/скасування воєнного стану.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»