• Посилання скопійовано

Суд визнав недійсним договір постачання та підтримав ДПС у відмові в реєстрації відповідних ПН: нове рішення

Якщо у судовому порядку визнано недійсним договір постачання, укладений між позивачем та його контрагентом, підстави для реєстрації зазначених у позові податкових накладних відсутні

Суд визнав недійсним договір постачання та підтримав ДПС у відмові в реєстрації відповідних ПН: нове рішення

ДПСУ розповідає, що одеським окружним адміністративним судом підтримано позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятих рішень про відмову у реєстрації податкових накладних.

Контролюючим органом було прийнято рішення про відмову у реєстрації податкових накладних у зв'язку із ненаданням первинних документів щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складських документів (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунків-фактури інвойсів, актів приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм та галузевої специфіки, накладних.

Судом першої інстанції встановлено, що постановою П'ятого апеляційного адміністративного суду від 25.10.2023 залишено без змін рішення Одеського окружного адміністративного суду від 10.05.2023 у справі №420/17140/21, яким визнано недійсним договір постачання, укладений між позивачем та його контрагентом та яке набрало законної сили 25.10.2023.

Суд зазначає, що саме визнаний недійсним договір постачання, укладений між позивачем та його контрагентом слугував підставою складання податкових накладних, щодо яких були прийняті рішення про відмову у їх реєстрації, а тому в силу ч. 1 ст. 216 ЦКУ не створював юридичних наслідків.

З огляду на викладене контролюючим органом правомірно прийнято оскаржувані рішення Комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних про відмову у реєстрації податкових накладних з огляду на ненадання позивачем відповідних документів на підтвердження здійснення господарських операцій.

Таким чином суд виснував, що оскільки в судовому порядку визнано недійсним договір постачання, укладений між позивачем та його контрагентом, підстави для реєстрації зазначених у позові податкових накладних відсутні, а рішення податкового органу є законними, оскільки в них сформовано обґрунтовані сумніви щодо реальності здійснення господарських операцій, за якими сформовано податкові накладні.

Отже, Одеським окружним адміністративним судом від 10.01.2024 у справі №420/9007/21 у задоволенні адміністративного позову позивача до Головного управління ДПС в Одеській області та Державної податкової служби України – відмовлено.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»