• Посилання скопійовано

Позбавлення юросіб права на поновлення строків позовної давності порушує принципи цивільного законодавства

УКБС звернулася до Національного банку України щодо неприйнятності змін до Цивільного кодексу України, що можуть призвести до суттєвого дисбалансу прав учасників судового процесу та створенню перешкод у роботі судових органів при розгляді конфліктних питань

Позбавлення юросіб права на поновлення строків позовної давності порушує принципи цивільного законодавства

Зокрема, йдеться про проект Закону «Про внесення змін до статті 267 Цивільного кодексу України (щодо уточнення  підстав для відновлення строку позовної давності)» (реєстр. № 2610а від 18.06.2013).

Законопроектом пропонується викласти ч. 5 ст. 267 ЦКУ України (наслідки спливу позовної давності) у новій редакції, згідно з якою порушене право громадянина підлягає захисту у випадках, коли суд визнає поважними причини пропущення позовної давності за обставинами, що пов’язані з особою позивача (тяжка хвороба, безпорадний стан тощо).

Одночасно, скасовується норма, що передбачає захист порушеного права юридичної особи у разі, якщо строк позовної давності нею пропущений з поважних причин.

На думку експертів УКБС, вимоги законопроекту звужують права юридичних осіб на захист законних прав та інтересів, значно обмежують можливості банків у поверненні виданих кредитів, а також перешкоджатимуть повному та всебічному розгляду конфліктних питань і винесенню судом справедливого рішення.

УКБС зазначив, що позбавлення юросіб права на поновлення строків позовної давності порушує принципи цивільного законодавства щодо справедливого вирішення спорів, оскільки дискримінує їх у відносинах з фізособами, які мають таке право незалежно від того, є вони підприємцями, чи ні.

Крім цього, запропонований законопроектом перелік підстав для визнання поважними причинами пропущення строку позовної давності фізичною особою не є вичерпним і достатньо визначеним. Це може призвести до довільного тлумачення і навіть маніпулювання даною нормою, яка, по суті,  створює умови для штучного позбавлення фізичних осіб права на захист своїх прав та інтересів у судовому порядку.

«Дані новації містять приховані загрози для всіх учасників судового процесу – за рахунок одночасного скасування норми на захист прав юросіб та відсутності конкретизації поважних обставин пропущення фізособою строків позовної давності, – зазначає Генеральний директор Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – Нерівність умов і можливість маніпулювання законодавчими нормами створюють штучні бар’єри та додаткові ризики для відновлення кредитування фізичних та юридичних осіб в Україні. Як відомо, обсяги виданих протягом 2012 р. довгострокових позик в цілому в економіці знизилися на 7,6 % або на 32,2 млрд. грн., у тому числі суб’єктам господарювання – майже на 5 % або на 13,6 млрд. грн., що не дозволяє національній економіці вийти на докризовий рівень ділової активності».

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Право і відповідальність/Законодавство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Законодавство»