• Посилання скопійовано

За відсутність ліцензії до адмінвідповідальності притягає той орган, який її видає

Лист ДПСУ від 27.01.2012 р. №4257/Г/10-1114/298

Головний податковий орган розглядає питання щодо складання протоколів (постанов) про адміністративні правопорушення уповноваженими на те посадовими особами органів державної податкової служби.

Так, у справах про адміністративні правопорушення, розгляд яких віднесено до відання органів, зазначених у статтях 218 -- 221 КУпАП, протоколи про адміністративні правопорушення, а саме за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, мають право складати уповноважені на те посадові особи органів державної податкової служби з урахуванням вимог ст. 164 КУпАП (ч. 1ст. 255 КупАП).

Відповідно до ст. 164 КУпАП провадження господарської діяльності без державної реєстрації як госпсуб’єкта або без одержання ліцензії на провадження певного виду госпдіяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів госпдіяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), -- тягне за собою накладення штрафу від 340 до 1700 грн з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Згідно з п. 4 ст. 10 Закону від 04.12.90 р. №509-XII «Про державну податкову службу в Україні» ДПІ в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об’єднані СДПІ здійснюють у межах своїх повноважень контроль... за наявністю документа, що підтверджує державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -- підприємців відповідно до закону, за наявністю ліцензій на провадження видів госпдіяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, з наступною передачею матеріалів про виявлені порушення органам, що видають ці документи.

Причому для виявлення вказаних порушень провадяться фактичні перевірки у відповідності до вимог пп. 80.2.2 ПКУ.

Зі свого боку звертаємо увагу на два моменти:

1) у цьому випадку йдеться про передачу матеріалів про виявлені порушення органам, що видають ці документи. Тож, на нашу думку, такі органи й мають складати протоколи та приймати рішення про притягнення до адмінвідповідальності;

2) з прийняттям Закону №4834, тобто з 01.07.2012 р., фактичні перевірки щодо «спрощенців» проводяться у загальному порядку (внесені зміни до пп. 75.1.3 ПКУ)

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»