• Посилання скопійовано

Алкогольно-тютюнові штрафи застосовуються не пізніше ніж через рік з дня порушення

Постанова ВСУ від 17.10.2011 р. у справі №21-241а11

Статтею 250 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) визначено строк, протягом якого до суб’єктів господарювання можуть бути застосовані адміністративно-господарські санкції.
Виникає запитання: штрафні санкції, передбачені статтею 17 Закону України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», є адміністративно-господарськими?
Цікавим є той факт, що ВАСУ в ухвалі від 25 грудня 2007 року у справі №К-37877/06 не визнав адміністративно-господарськими штрафи, застосовані на підставі ст. 3 Указу Президента України від 27.06.99 р. №734/99 «Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства».
Причому позиція суду ґрунтувалася на тому, що ДПІ не є суб’єктом, наділеним господарською компетенцією, а також безпосередньо не здійснює організаційно-господарських повноважень щодо суб’єкта господарювання, тому застосовані до позивача штрафні санкції не є адміністративно-господарською санкцією у розумінні норм ГК. Тож немає підстав щодо застосування до спірних правовідносин строків застосування санкцій, передбачених ст. 250 ГКУ.
А вже ухвалою від 07.06.2011 р. у справі №К-26623/09 ВАСУ змінив свій погляд щодо санкцій за порушення правил виробництва та обігу алкоголю та тютюну.
ВСУ (постанова від 17.10.2011 р. у справі №21-241а11), допускаючи до провадження справу з перегляду неоднозначного застосування судами норм права, зазначив, що передбачена статтею 17 Закону України №481/95-ВР фінансова санкція є адміністративно-господарською, її застосування врегульоване нормами гл. 27 ГК.
Строки застосування адміністративно-господарських санкцій встановлено ст. 250 ГК, згідно з якою такі санкції може бути застосовано до суб’єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік з дня порушення цим суб’єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення госпдіяльності, крім випадків, передбачених законом.
Застосування до суб’єкта господарювання адміністративно-господарської санкції у вигляді штрафу за порушення правил здійснення госпдіяльності пізніше ніж через один рік з дня такого порушення є неправомірним.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»