• Посилання скопійовано

Як не платити подвійного штрафу ДАІ?

Поштою надійшла квитанція на оплату штрафу від ДАІ, але я побачила її після настання граничного терміну оплати. Як уникнути сплати подвійної суми штрафу?

Адміністративний штраф має бути сплачений порушником не пізніше ніж через 15 днів з моменту вручення йому постанови про притягнення до адмінвідповідальності. Якщо постанову отримано після крайнього терміну для сплати, то можна уникнути двократного розміру штрафу. Насамперед потрібно мати документ, який підтвердить дату отримання порушником постанови. Таким може бути, наприклад, офіційна відповідь поштового відділення про дату доставки або отримання адресатом кореспонденції, яка цікавить порушника. Можлива і ситуація, за якої, з урахуванням норм доставки поштових відправлень, зазначена на конверті дата відправлення постанови вже сама по собі свідчить про прострочення оплати штрафу не з вини оштрафованого. У таких випадках потрібно швидше сплатити однократну суму штрафу і повідомити про це та про обставини мотивованого прострочення орган, який виніс постанову, з доданням копії квитанції.
Якщо причини невчасної оплати не пов'язані з моментом отримання постанови про штраф, то, використовуючи їх обгрунтованість і маючи у своєму розпорядженні належні докази їх існування, можна поновити десятиденний термін на оскарження постанови і звернутися за цим до суду. Якщо справу виграє водій, то нічого платити не потрібно. А якщо ні, то 15-денний термін знову почне свій відлік з моменту повідомлення водія про результат розгляду скарги судом.
Згідно зі ст. 308 КУпАП, примусове стягнення двократного штрафу можливе тільки у межах виконавчого провадження, відкритого державним виконавцем за зверненням органу, який виніс постанову, після закінчення 15-денного терміну на добровільного виконання. Так, якщо штраф не сплачено протягом добровільного терміну, то орган, який виніс постанову, повинен передати її на виконання до виконавчої служби. Державний виконавець, а не ДАІ, наділений повноваженнями, у межах виконавчого провадження, накласти арешт тільки у сумі двократного штрафу плюс 10% його сум (виконавчий збір) на кошти боржника у банку. ДАІ застосовувати арешт майна не уповноважена.
Процедура арешту коштів на рахунку боржника у виконавчому провадженні чітко регламентована Законом України «Про виконавче провадження». Держвиконавець повинен не пізніше наступного робочого дня з моменту винесення постанови про арешт надіслати її боржникові (порушникові). До цього або разом із такою постановою боржник отримає постанову про відкриття виконавчого провадження. Якщо це відбудеться через пошту, то обов'язково з повідомленням про вручення. При порушенні порядку накладення арешту постанову про це можна скасувати шляхом оскарження її начальникові районного відділу виконавчої служби, а ефективніше — звернення до адміністративного суду.

Джерело: dengi.ua

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»