• Посилання скопійовано

Сумнів щодо віку покупця дає право продавцю відмовити у продажу алкоголю

Відсутність у продавця сумніву щодо віку покупця та продаж у зв’язку з цим забороненого товару неповнолітній особі не може бути підставою для звільнення від такого значного штрафу

Сумнів щодо віку покупця дає право продавцю відмовити у продажу алкоголю

На сьогодні багато уваги приділено дитячому алкоголізму — деякі фахівці називають його хворобою сучасності. Джин-тонік, ром-кола, пиво давно стали невід'ємним атрибутом життя молоді. 

Але, попри все це, ми, пересічні громадяни, все ж таки вважаємо, що ця проблема не стосується нас.

Якщо не йдеться про продавців алкогольних напоїв...

Адже, з одного боку, законодавство встановлює заборону продажу алкоголю особі, яка не досягла 18 років. З іншого — продавець під час продажу алкогольних напоїв обов’язково має затребувати у покупця документи, що засвідчують особу, для встановлення віку. 

А якщо продавець не має сумніву щодо віку покупця? Адже наші діти не завжди виглядають на свій вік. Тим більше якщо покупці — дорослі люди, і можуть сприйняти таку вимогу як особисту образу…

Проблема у тому, що ціна питання немала — штраф у розмірі 6800 грн.

ВСУ вважає, що ця вимога має спонукати продавця дотримувати відповідного рівня обачності, який би унеможливлював порушення чітко визначеної заборони продавати неповнолітній особі алкогольну продукцію. Відсутність у продавця сумніву щодо віку покупця та продаж у зв’язку з цим забороненого товару неповнолітній особі не може бути підставою для звільнення від такого значного штрафу.

Проте, на нашу думку, такий підхід спонукатиме до зловживань як з боку податкового органу, так і з боку продавців. Адже, за логікою наведеного судового висновку, або покупці при кожній купівлі алкоголю мають пред'являти паспорт чи посвідчення водія, або продавець, маючи сумніви щодо віку покупця, який не матиме зі собою паспорта, обачно відмовлятиме у продажу (Постанова ВСУ 26.03.2013 р., справа № 21-48а13).

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»