• Посилання скопійовано

У разі несплати штрафу за порушення, грошову санкцію примусово стягує виконавча служба

Держпраці у Львівській області звертає увагу роботодавців на порядок виконання постанов, які складають працівники Держпраці

У разі несплати штрафу за порушення, грошову санкцію примусово стягує виконавча служба

Посадові особи Держпраці та її територіальних органів мають право виносити постанови про накладення адміністративних стягнень та фінансових санкцій. Такі постанови згідно із законодавством повинні виконуватись у 10-ти денний щодо постанов про накладення адміністративних стягнень та місячний термін надається для постанов про накладення штрафу.

При цьому, такий термін надається для добровільного виконання, тоді як примусове виконання здійснюється органами державної виконавчої служби.

Проте добровільне невиконання постанов посадових осіб Держпраці та її територіальних органів (які не оскаржені) для боржників спричиняє додаткові негативні фінансові наслідки. Так, разом з відкриттям виконавчого провадження з боржника стягується виконавчий збір в розмірі 10% суми, що підлягає стягненню. Такий збір є важелем впливу на боржника, який змушує його задуматись «чи варто зволікати із добровільним виконанням та які наслідки це матиме», оскільки в цьому разі його борг збільшується.

Наприклад, якщо сума штрафу становить 9 тисячі 600 гривень, то після відкриття виконавчого провадження боржник буде зобов’язаний сплатити вже 9 тисяч 600 гривень боргу та 960 гривень виконавчого збору. Крім того, підлягають оплаті боржником і понесені витрати на проведення виконавчих дій.

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»