• Посилання скопійовано

Несвоєчасна реєстрація «мінусового» РК: кого оштрафують?

До кого застосовується штраф за порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг? Консультує ДФСУ

Несвоєчасна реєстрація «мінусового» РК: кого оштрафують?

ДФСУ у підкатегорії 101.27 ресурсу «ЗІР»  нагадують, що п. 120-1.1 ПКУ визначено, що порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН тягне за собою накладення штрафу на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. 192 та ст. 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації.

При цьому відповідно до п. 192.1 ПКУ розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН, зокрема, отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Враховуючи викладене, штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування застосовуються контролюючими органами в порядку та розмірах, передбачених ст. 120-1 ПКУ, до особи, на яку покладено обов’язок щодо такої реєстрації.

 

Від редакції: Коли покупець є платником ПДВ на момент складання РК, то штраф за його несвоєчасну реєстрацію буде застосовано саме до покупця. 

Якщо ж "мінусовий" РК складається до ПН на покупця-неплатника ПДВ, то реєстрацією РК буде займатися постачальник. Відповідно до нього буде застосовано штраф.

***

Читайте також:

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»