• Посилання скопійовано

Несвоєчасно виплатили компенсацію за невикористані відпустки, але виправили це: чи буде штраф?

Питання щодо несвоєчасного розрахунку з працівниками при звільнення виникають досить часто, а особливо щодо накладання штрафних санкцій за такі дії. Держпраці видала лист на цю тему. Роз'яснення надано неоднозначне, але обнадійливе

Несвоєчасно виплатили компенсацію за невикористані відпустки, але виправили це: чи буде штраф?

Коментар до листа Держпраці від 07.05.2018 р. №3571/4.1/4.1-ДП-11

Як Ви знаєте, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ст. 83 КЗпП).

При цьому розрахуватися працівником цілком і повністю необхідно в день звільнення, а якщо він не працював, то виплати слід провести не пізніше наступного дня після предявлення звільненим працівником вимог про розрахунок (ст. 116 КЗпП).

А на що наражається роботодавець, якщо не виплатить в день звільнення компенсацію за невикористані відпустки?

Ризики можуть бути такими:

  1. Працівник може звернутися до суду й роботодавець виплатить працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП);
  2. Держпраці накладе штраф у розмірі 10 МЗП (за умови, якщо це порушення буде виявлено під час перевірки).

Проте підприємство може самостійно виявити свою помилку й виплатити працівнику компенсацію за невикористані дні відпусток. Щоправда, вже після звільнення, тобто, порушення строків розрахунку буде. Чи буде застосовано штраф за недотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці в розмірі 10 МЗП, якщо раптом нагряне інспектор із Держпраці, якщо розрахунок все ж таки було проведено?

У листі від 07.05.2018 №3571/4.1/4.1-ДП-11 Держпраці дає ось таку відповідь: «у разі самостійного усунення роботодавцем до початку інспекційного відвідування порушення законодавства про працю щодо виплати компенсації за всі дні невикористаної відпустки в день звільнення з дотриманням вимог ст. 117 КЗпП цей факт буде врахований  уповноваженою особою при прийнятті рішення про розгляд справи про накладення штрафних санкцій».  

Звертаємо увагу! Листи Держпраці не є нормативно-правовими актами, а мають лише інформаційний характер й не факт, що інспектор, який прийшов на відвідування на підприємство, знайомий з цим листом.

І чіткої відповіді, буде штраф, чи ні, Держпраці не надає. Відповідно до п. 29 Порядку №295, заходи з притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності за недодержання державних мінімальних гарантій в оплаті праці вживаються з одночасним внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

Але можливо, що це стосується порушень, які не були усунені до перевірки. Тож припускаємо, що порушення строку розрахунку можна віднести до інших порушень і штраф буде в розмірі 1 МЗП (у 2018 р. – 3723,00 грн). Тобто, в 10 разів менший!

Це, водночас, і відповідь на питання, а чи варто взагалі щось донараховувати і сплачувати вже звільненому працівнику. Не беручи до уваги ризик звернення працівника до суду за середнім заробітком за час затримки, якщо не нараховані й невиплачені суми знайде при перевірці Держпраці, штрафу у розмірі 37 230,00 не уникнути.

Тому рекомендуємо роботодавцям відразу й повністю розрахуватися з працівником, виплативши йому середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку.

***

Читайте також: Донараховуємо індексацію до перевірки Держпраці: про що треба пам’ятати?

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»