• Посилання скопійовано

За неповернення чоловіків з-за кордону під час війни – до 10 років в'язниці: законопроєкт

«Слуги народу» зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7265. Ним пропонується ввести кримінальну відповідальність за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях

За неповернення чоловіків з-за кордону під час війни – до 10 років в'язниці: законопроєкт

8 квітня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7265 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо встановлення відповідальності за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях". 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Кого можуть зобов'язати повернутися?

За новою ст. 10-1 Закону "Про правовий режим воєнного стану" у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану особи, які згідно з законом підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також члени КМУ, керівники органів державної влади та їх заступники, народні депутати України, сільські, селищні, міські голови, працівники правоохоронних органів України, судді, судді Конституційного Суду України, прокурори, які перебувають за межами України, за відсутності поважних причин зобов’язані повернутися в Україну.

Поважними причинами будуть:

  • заборона на виїзд з країни перебування,
  • стихійні лиха,
  • катастрофи,
  • аварії,
  • відрядження,
  • перебування на стаціонарному лікуванні,
  • інші обставини, які перешкоджають виїзду з країни перебування.

 

Строк для повернення

Строк повернення вищезазначених осіб становитиме 15 днів з дня введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, якщо в указі Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях не буде визначено інший строк.

Тобто під час дії воєнного стану, введеного Указом № 64/2022, особи, зазначені у новій статті 10-1 Закону "Про правовий режим воєнного стану", зобов’язані будуть повернутися в Україну не пізніше, ніж через 15 днів з дня набрання чинності цього Закону.

 

Відповідальність за неповернення

За невиконання вимог закону щодо повернення в Україну без поважних причин після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях особою, яка згідно з законом підлягає призову на військову службу під час мобілізації, іншої особи, яка відповідно до закону зобов’язана повернутись в Україну із-за кордону, пропонується карати позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Це хочуть прописати у новій ст. 337-1 ККУ.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»