• Посилання скопійовано

За е-шахрайство пропонують встановити кримінальну відповідальність

Законопроєктом №10190 пропонується доповнити ККУ новою ст. 190-1 «Електронно-комунікаційне шахрайство». Такі дії каратимуться позбавленням волі на строк від трьох до дванадцяти років

За е-шахрайство пропонують встановити кримінальну відповідальність

На сьогодні, особливо в умовах дії правового режиму воєнного стану, існує безліч видів шахрайських схем, які відпрацьовуються на споживачах фінансових послуг, зокрема викрадення грошових коштів з банківського рахунку, що реалізовуються у взаємодії із власником банківського рахунку, якого введено в оману та який добровільно передає персональну інформацію про себе або без прямої взаємодії із власником банківського рахунку. Йдеться про попереднє викрадення персональної інформації за допомогою фішингових схем, що стає основою для викрадення грошових коштів.

З огляду на це 25 жовтня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №10190 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за електронно-комунікаційне шахрайство".

Ним пропонується доповнити ККУ новою статтею 190-1 «Електронно-комунікаційне шахрайство». Згідно з нею Електронно-комунікаційне шахрайство, тобто протиправне збирання, зберігання, обробка та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, у тому числі індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації, з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій, - каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За повторні дії або за попередньою змовою групою осіб передбачено позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

А за такі дії, вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану або якщо вони вчинені організованою групою, передбачено позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Також ККУ доповнюється новими статтями 255-4 «Створення, керівництво електронно-комунікаційною шахрайською організацією, а також участь у ній» та 255-5 «Залучення до участі у електроннокомунікаційній шахрайській організації» із встановленням нової відповідальності за дії таких шахрайських організацій та участь у них.

На думку законотворців, прийняття законопроєкту дасть можливість правоохоронним органам притягати до відповідальності осіб, які вчиняють шахрайські дії з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»