• Посилання скопійовано

ВСУ поставив остаточну крапку у спорі щодо терміна «оподатковувані поставки»

Господарські операції, за наслідками яких у постачальника виникало лише право на податковий кредит, до оподатковуваних поставок не належать

ВСУ поставив остаточну крапку у спорі щодо терміна «оподатковувані поставки»

На сторінках «ДК» та на веб-порталі ми неодноразово приділяли увагу проблемі анулювання реєстрації платником ПДВ через відсутність достатнього обсягу оподатковуваних цим податком операцій протягом 12-ти послідовних податкових місяців. Адже податкові органи досить тривалий час під оподатковуваними поставками розуміли саме постачання товарів або надання послуг, внаслідок яких у платника податку ― постачальника виникає об’єкт оподаткування ПДВ та, відповідно, нараховуються податкові зобов’язання. При цьому господарські операції, за наслідками яких у постачальника виникало лише право на податковий кредит, до оподатковуваних поставок не належать.

Як до прийняття ПКУ (пп. «ґ» пункту 9.8 статті 9 Закону про ПДВ), так і після (пп. «а», «г» п. 184.1 ПКУ), відсутність оподатковуваних операцій свідчить про можливість анулювання реєстрації платником ПДВ.

Причому якщо Закон про ПДВ просто зазначав про відсутність оподатковуваних поставок, то приписи пп. «г» п. 184.1 ПКУ досі звучать як «особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців ...подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов'язання  чи податкового кредиту».

Тому й не дивно, що норма, виписана саме так, давала можливість подвійного її тлумачення, що приводило платників податків до суду.

Зазначимо, що й касаційна інстанція не мала єдиного підходу до визначення терміна «оподатковувані поставки». Податкові органи, скориставшись цим, звернулися до ВСУ, аби остаточно визначитися, чи пов'язане це лише з операціями, з яких сплачено ПЗ, чи слід також враховувати й ті операції, що впливають на формування податкового кредиту.

ВСУ у своїх висновках виходив із приписів чинного законодавства щодо двосторонніх правочинів (договори постачання), де господарська операція поділяється на продаж для однієї сторони угоди та придбання — для іншої. 

Тому підстав для розмежування операцій з продажу та придбання товарів (послуг) при визначенні оподатковуваної поставки з метою визначення можливості перебування на реєстрації як платника ПДВ немає (Постанова ВСУ від 24.09.2013 р. Справа №21-115а13).

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»