• Посилання скопійовано

ДСТУ 4163:2020 та первинні бухгалтерські документи: консультує Мінфін

Мінфін роз’яснив, що для цілей бухгалтерського обліку обов’язку притримуватись нещодавно встановленого стандарту ДСТУ 4163:2020 немає

ДСТУ 4163:2020 та первинні бухгалтерські документи: консультує Мінфін

Коментар до листа Мінфіну від 22.09.2021 р. № 41020-07/К-64/1/2109

Нагадаємо, що 1 вересня 2021 року набрав чинності ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів». Детально новий ДСТУ ми розглядали тут.

При цьому у багатьох читачів виникло питання щодо необхідності притримуватись цього ДСТУ при оформленні первинних документів бухгалтерського обліку. Чи не будуть при перевірках визнавати первинні документи, що не відповідають цьому ДСТУ?

У своїй відповіді на звернення щодо наведеного питання Мінфін зазначив, що для цілей бухгалтерського обліку господарських операцій необхідно виконувати вимоги до оформлення первинних документів, визначені Законом "Про бухгалтерський облік" та Положенням №88.

Зокрема, увага звертається на наступне:

  • первинні документи – це документи, які містять відомості про господарську операцію (дію або подію, яка викликає зміни в структурі активів та зобов’язань, власному капіталі підприємства) та повинні мати обов’язкові реквізити, визначені законом;

  • первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади. Документування господарських операцій може здійснюватися з використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов'язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм;

  • залежно від характеру операції та технології обробки даних до первинних документів можуть бути включені додаткові реквізити: ідентифікаційний код підприємства, установи з Державного реєстру, номер документа, підстава для здійснення операцій, дані про документ, що засвідчує особу-одержувача тощо;

  • неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

Тобто прямої вимоги про обов’язковість застосування ДСТУ 4163:2020 при складанні первинних документів для цілей бухгалтерського обліку законодавчо не встановлено. І якщо згідно з документом можна ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо, він вважається первинним і є підставою для відображення такої господарської операції в бухобліку. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»