• Посилання скопійовано

Строк подання інформації про бенефіціарів можуть продовжити до 11 липня 2022 року

З'явився текст законопроєкту №5807 про внесення змін до деяких законів щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи. За ним термін подання інформації про бенефіціарів можуть продовжити до 11 липня 2022 року

Строк подання інформації про бенефіціарів можуть продовжити до 11 липня 2022 року

Нагадаємо, що з 11 липня розпочалася кампанія з оновлення даних про бенефіціарів. Граничним терміном подання відповідних документів є 10 жовтня. А за порушення термінів подання інформації про бенефіціарів чекатиме накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, вповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від 17 000 до 51 000 грн.

Проте 20 липня у ВРУ група народних депутатів зареєстрували законопроєкт №5807 "Про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи". Тоді ж співавтор проєкту нардеп Ігор Фріс розповів на своїй сторінці у Фейсбук деякі його подробиці. За змістом посту, законопроєктом запропоновано продовжити термін на подання структури власності на 1 рік та звільнити від обов'язку подачі структури власності юридичних осіб, де засновниками є виключно фізичні особи.

І ось сьогодні, 22 липня, з'явився текст законопроєкту №5807. Завантажити його можна тут.

 

Деталі законопроєкту

За пояснювальною запискою, за змінами до пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» пропонується збільшити строк виконання обов’язку юридичними особами, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, щодо повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня набрання чинності   Наказу № 163. Тобто вказаний тримісячний строк для повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності розпочався 11 липня 2021 року. Тож граничним строком буде 11 липня 2022 року.

Законопроєктом пропонується внести наступні зміни: 

  • -пункт 9 частини другої статті 9 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», доповнити новим абзацом, яким передбачити, що у разі, якщо засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які є кінцевими бенефіціарними власниками такої юридичної особи, інформація про її кінцевого бенефіціарного власника не зазначається;
  • пункт 16 частини четвертої статті 17 доповнити словами про те, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п’ятою  статті 17, фізична особа, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи подає нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу лише у разі відсутності вказаного документа у матеріалах реєстраційної справи або у разі його зміни;
  • у пункті 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» збільшити строк виконання обов’язку юридичними особами, зареєстрованими до набрання чинності цим Законом, щодо повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким затверджена форма та зміст структури власності.

***

Ще більше новин і аналітики від редакції «Дебет-Кредит» щодо подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників: терміни, важливі нюанси, проблеми та штрафи – читайте за посиланням.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»