• Посилання скопійовано

На які гроші може претендувати дитина розлучених батьків, крім аліментів

Батько доньки платить аліменти справно, але додаткові та непередбачені витрати щодо здоров'я або ті, які виникають з уподобаннями або з розвитком дитини (навчання в розвиваючому центрі, секції і т. п.), оплачувати відмовляється. Чи можна вимагати від нього додаткової допомоги? Відповідає юрист - Сергій Горбатов

На які гроші може претендувати дитина розлучених батьків, крім аліментів

"Сьогодні"

Батько повинен брати участь у задоволенні потреб дитини, навіть якщо він вже виплачує аліменти, оскільки з віком може виникнути необхідність в додаткових витратах. Це можуть бути виплати на секції, басейн по здоров'ю, розвиваючі центри і т. д. Про це йдеться у ст. 185 СКУ. Для того, щоб зобов'язати його виплачувати додаткові витрати крім аліментів, вам потрібно звернутися в суд з позовною заявою.

Заздалегідь подбайте про документальні підтвердження постійних або ж періодичних витрат (чеки, довідки, квитанції і т.д.) – витрати на дитину можуть виплачуватися як після фактичного виникнення, так і до цього. Скільки саме вам буде компенсовано, встановить суд (виходячи з досвіду, зазвичай це половина витрат). Вам же потрібно врахувати якомога більше факторів, які впливають на кінцеву суму витрат.

Стягнення може відбуватися разово, якщо витрата непередбачена (наприклад, термінове лікування), з певною періодичністю (конкурси і т. п.) і на постійній основі (приватні школи, розвиваючі центри, лікувальні процедури) до 18 років. Але як саме буде у вашому випадку, буде залежати від чеків, квитанцій, рекомендацій, діагнозів і т. д., які ви представите в суд. Якщо якісь документи з різних інстанцій, які доводять ваші витрати, ви не зможете отримати самостійно, їх може зажадати суд за вашою заявою. Через нестачу доказів або необґрунтованої суми вам можуть і відмовити.

Також причиною відмови може стати низький рівень доходу, який доведе батько. Якщо ви підозрюєте, що він буде "тиснути" саме на це, спробуйте просити меншу частину компенсації. Важливо розуміти, що додаткові витрати будуть встановлені в твердій сумі, а не "плаваючій". Також в даному випадку не застосовується відсоток від заробітку або частка.

***

Читайте також: 

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»