• Посилання скопійовано

Як оплатити перші 5 днів самоізоляції або коронавірусної хвороби?

Тема коронавірусу не збавляє обертів серед бухгалтерів. Одним із популярних питань є оплата лікарняних особам, які перебували на самоізоляції або навіть хворіли під час карантину (як за рахунок підприємства, так і за рахунок ФСС)

Як оплатити перші 5 днів самоізоляції або коронавірусної хвороби?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 15.05.2020 р. №5183/0/290-20

Допомога з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), на період перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій (ст. 22 Закону №1105).

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності не залежить від страхового стажу і виплачується особам, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, у розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу (ч. 2 ст. 24 Закону №1105).

Відповідно до ст. 31 Закону №1105, підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Тобто довідка, надана у зв’язку зі самоізоляцією під медичним наглядом, не оплачується. Щоб отримати лікарняні, таку довідку слід буде обміняти на листок непрацездатності з діагнозом «ізоляція від COVID-19-11». Про це ми писали тут.

 

Щодо внесених змін в Інструкцію №455

Нагадаємо, що МОЗ наказом від 27.04.2020 р. №963 внесло зміни до Інструкції №455, зокрема щодо можливості дистанційного відкриття лікарняного листка. Цей наказ набрав чинності з 15 травня

Внесеними змінами передбачено, що на період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацією та ліквідацією її спалахів та епідемій в Україні, відкриття листків непрацездатності може здійснюватися лікарем, що надає первинну медичну допомогу на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії з обов’язковим відповідним записом у медичній карті амбулаторного хворого.

Наказом №963 встановлюється і порядок видачі лікарняних листків особам, що знаходяться на самоізоляції та обсервації.

Так, на період перебування застрахованої особи в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях), у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) відповідно до постанови КМУ №211, крім хворих осіб, листок непрацездатності видається лікуючим лікарем на строк, визначений законодавством та галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я

 

Як оплачуються лікарняні? 

В своєму листі фахівці Мінсоцполітики чітко акцентували увагу на спільному та відмінному для  оплати «звичайного» лікарняного та «коронавірусного».

Відмінним є принцип застосування відсотків залежно від страхового стажу для розрахунку розміру допомоги з тимчасової непрацездатності (див. таблицю).

Таблиця

«Звичайний» лікарняний «Коронавірусний» лікарняний
50%  середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років; 50%  середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу
60%  середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;
70%  середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;
100%  середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;
100%  середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»; донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів»; особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу. 100 відсотків медичним працівникам,

 

А з спільного те, що оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця за Порядком №440. Окремого порядку для оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров'я, на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій за рахунок коштів роботодавця Законом не передбачено.

Отже, на думку фахівців Мінсоцполітики, при визначенні розміру оплати днів тимчасової непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров'я, на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, слід застосовувати норми частини другої статті 24 Закону.

Тобто за весь період перебування працівника на «коронавірусному» лікарняному і за рахунок роботодавця, і за рахунок ФСС оплата буде провадитися в розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу або ж якщо захворів медичний працівник – в розмірі 100% незалежно від страхового стажу. 

Увага, роботодавці! Як роз’яснював ФСС, якщо у вас є «звичайні» та «коронавірусні» листки непрацездатності, щоб отримати їх оплату від Фонду, треба подавати заяви-розрахунки по кожному такому типу окремо. Про це ми писали тут.

Так, наприклад, у разі подання працівниками лікарняних листків зі зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19-11», на їх підставі формується окрема заява-розрахунок, до якої необхідно включати лише зазначені листки непрацездатності. При формуванні такої заяви-розрахунку роботодавець у Додатку 1.1 у колонці 10 вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19. 

Але зауважимо, що Порядком №12 не встановлено правил щодо подання окремої заявки-розрахунку. На чому грунтується ФСС у роз'ясненні наразі не відомо. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»