• Посилання скопійовано

Одноразова допомога через карантин: аналіз законопроєкта від Зеленського

26 листопада на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №4429. За ним працівникам, ФОП та юрособам будуть надаватися одноразові допомоги. Хто на них має право, а хто ні, та що буде за недостовірність даних для її отримання, дізнаємося далі

Одноразова допомога через карантин: аналіз законопроєкта від Зеленського

26 листопада Зеленський вніс  у Раду закони про підтримку бізнесу під час карантину. Докладно про податкові пільги ми зазначали тут.  А зараз зупинимося на правилах надання одноразової допомоги працівникам, ФОПам та юрособам, а також виплати компенсації сплаченого юрособами ЄСВ.

 

Види допомоги

За законопроєктом №4429, соціальна підтримка реалізується в таких формах:

  • одноразова матеріальна допомога застрахованим особам (працівникам та ФОПам); 
  • одноразова матеріальна допомога  юрособам з метою виплати найманим працівникам одноразової матеріальної допомоги;
  • одноразова компенсація витрат юросіб, понесених на сплату ЄСВ. 

Порядок звернення та надання соціальної підтримки застрахованим особам та суб’єктам господарювання буде визначатися КМУ.

Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні карантинні заходи, що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання (надалі - Перелік), також буде встановлюватися КМУ.

 

Зверніть увагу!
Переліку наразі немає, проте міністр Михайло Федоров на своїй сторінці у facebook вже повідомив, що допомогу отримають працівники або ФОП, якщо її роботодавець має одну з 6-ти категорій КВЕД:

  • 47 – Роздрібна торгівля (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами)
  • 55 – Тимчасове розміщування
  • 56 – Діяльність із забезпечення стравами та напоями
  • 59.14 – Демонстрація кінофільмів
  • 90 – Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг
  • 93 – Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг

Одна з 6 категорій КВЕД має бути заявлена першою у реєстраційних відомостях на 31.10.2020.

 

Допомога працівникам та ФОП

Надання державою соціальної підтримки застрахованим особам у вигляді одноразової матеріальної допомоги  здійснюється на підставі самостійного звернення такої фізичної особи.

Виплата одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяв застрахованих осіб, поданих ними в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Розмір  одноразової матеріальної допомоги становить 8000 гривень. 

На допомогу буде мати право застрахована особа, яка є:

  1. найманим працівником суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року із визначених Переліком;
  2. ФОПом, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року із визначених Переліком.

 
Кому не надається допомога?

Одноразова матеріальна допомога застрахованим особам не надається:

1) найманим працівникам, які:

  • на дату звернення працюють у суб’єкта господарювання, що не нарахував ЄСВ  за третій квартал 2020 року;
  • працюють у суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого на 31 жовтня 2020 року не відносився до Переліку; 
  • працюють у суб’єкта господарювання за сумісництвом;
  • середня заробітна плата яких перевищує 30000 гривень на місяць. При цьому для обчислення середньої заробітної плати враховуються усі місяці третього кварталу 2020 року; 

2) фізичним особам – підприємцям, які є застрахованими особами:

  • державна реєстрація яких на дату набрання чинності цим Законом становить менше трьох місяців;
  • які на дату набрання чинності цим Законом сплатили у 2020 році ЄСВ за себе менше ніж за три місяці;
  • основний вид економічної діяльності яких на 31 жовтня 2020 року не відносився до Переліку; 
  • які є найманими працівниками та фізичними особами – підприємцями одночасно; 
  • підприємницька діяльність яких на дату набрання чинності цим Законом, за даними ЄДР припинена.

Відповідальність за недостовірність інформації у заяві на отримання допомоги

Застраховані особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання одноразової матеріальної допомоги. 

У разі виявлення недостовірних відомостей, наданих застрахованою особою, на підставі яких було виплачено одноразову матеріальну допомогу, що впливають на право застрахованої особи на її одержання, сума одноразової матеріальної допомоги підлягає поверненню застрахованою особою у подвійному розмірі в ПФУ.

Не повернуті добровільно суми підлягають стягненню на підставі вимоги про відшкодування одноразової матеріальної допомоги та є виконавчим документом.

 

Одноразова матеріальна допомога юрособам-роботодавцям

Юрособи, які на дату набрання чинності цим Законом вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників, у тому числі через простій, після впровадження карантинних обмежень за їх зверненням можуть отримати одноразову матеріальну допомогу для виплати таким працівникам. 

Розмір одноразової матеріальної допомоги визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8000 гривень на одного працівника. 

 

Кому не надається?

Одноразова матеріальна допомога не надається:

1) за найманих працівників, які:

  1. на дату звернення працюють у роботодавця та за яких роботодавцем сплачено ЄСВ менше ніж усі місяці третього кварталу 2020 року;
  2. працюють у роботодавця за сумісництвом;

2) суб'єктам господарювання:

  • період від дати державної реєстрації яких до дати набрання чинності цим Законом становить менше трьох місяців;
  • які на дату набрання чинності цим Законом отримують допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину;
  • діяльність яких на дату набрання чинності цим Законом, за даними ЄДР, припинена, перебуває у стані припинення або банкрутства.

 

Відповідальність за недостовірність інформації

 Суб'єкт господарювання несе відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання одноразової матеріальної допомоги та цільове її використання. 

Сума одноразової виплати матеріальної допомоги суб'єктом господарювання на підставі наданих ним недостовірних даних, або використана ним не за цільовим призначенням стягується  центрами зайнятості з суб'єкта господарювання в подвійному розмірі. 

 

Одноразова компенсація витрат на ЄСВ юрособам

Суб’єкти господарювання мають право на отримання одноразової компенсації, якщо на 31 жовтня 2020 року їх основний вид економічної діяльності відносився до Переліку.

Для реалізації права на отримання одноразової компенсації суб’єкт господарювання має подати в електронному вигляді заяву до податкового органу за місцем обліку як платник єдиного внеску. 

А ДПС на підставі поданих заяв формує Реєстр набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання.

Сума одноразової компенсації суб’єкту господарювання розраховується як середнє значення сплачених суб’єктом господарювання сум ЄСВ за десять місяців, що передували набранню чинності цим Законом. Розрахунок суми одноразової компенсації здійснюється шляхом ділення суми ЄСВ, сплаченої за десять місяців, що передували набранню чинності цим Законом, на десять.

Розмір суми одноразової компенсації суб’єктам господарювання  розраховується ДПС за основним місцем обліку платника ЄСВ.

Одноразова компенсація суб’єктам господарювання не надається, якщо у суб’єкта господарювання на дату набрання чинності цим Законом є заборгованість зі сплати ЄСВ.

 

Кому не надається компенсація?

Одноразова компенсація суб’єктам господарювання надається юридичним особам, підприємницька діяльність яких на дату набрання чинності цим Законом за даними ЄДР не припинена. 

 

Набрання чинності Закону

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також: Одноразова допомога через карантин: прийнято закон!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»