• Посилання скопійовано

Раді пропонують відновити допомогу для догляду за дитиною до 3-х років

У ВРУ зареєстровано ще один альтернативний законопроєкт №5585-3 щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини. Ним також пропонується відновити допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Раді пропонують відновити допомогу для догляду за дитиною до 3-х років

Нагадаємо, що Кабінетом Міністрів України подано на розгляд ВРУ проєкт Закону №5585 "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини". Ним передбачається підвищення з 01.01.2022 розміру державної допомоги при народженні дитини до 50 000 гривень (наразі маємо 41280 грн). Докладно про цей проєкт ми писали тут.

Проте, на думку Н. Королевської, Ю. Солода та ще кількох нардепів, запропонований Урядом підхід щодо збільшення допомоги лише на 8 720 грн є абсолютно неспівмірним з тими розмірами допомоги, які у 2014 році були скасовані у неконституційний спосіб.

Тому 14 червня вони зареєстрували у ВРУ альтернативний законопроєкт №5585-3 "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини та відновлення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку".

Текст законопроєкта можна завантажити тут, а порівняльну таблицю ось тут.

На відміну від урядового проєкту Закону, ним пропонується:

1) встановити допомогу при народженні першої дитини на рівні 50 прожиткових мінімумів для дітей віком до шести років;

2) відновити скасовану з 1 липня 2014 року допомогу при народженні 2 і 3 дитини і встановити її відповідно на рівні 70 і 120 прожиткових мінімумів для дітей віком до шести років;

3) відновити скасовану з 1 липня 2014 року допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, встановивши її гарантований розмір на рівні 30% прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років;

4) не передбачати індексацію допомоги на прогнозний показник зростання індексу споживчих цін, оскільки у цьому немає потреби у зв'язку із встановленням допомоги в розмірах, залежних від прожиткового мінімуму, який щороку збільшується на рівень не нижче інфляції та підвищується кілька разів протягом бюджетного року.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року.

Зауважимо, що у Раді зареєстровано ще два альтернативні законопроєкти. Про них ми писали тут і тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»