• Посилання скопійовано

Як отримати ІПК і чи довго вона буде чинною?

Чи є термін давності у індивідуальної податкової консультації, яка надається платнику податку? А що, як законодавство, яке в ній згадується, зміниться або податківці змінять свою точку зору?

Як отримати ІПК і чи довго вона буде чинною?

Коментар до ІПК ДПС від 17.10.2019 р. №813/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Індивідуальна податкова консультація (ІПК) – це роз’яснення контролюючого органу, надане платнику податків щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій (пп. 14.1.172-1 ПКУ).

ІПК має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

 

Що потрібно зробити платникові, щоб отримати ІПК?

Ми про це докладно писали тут. Так, на сьогодні встановлено такі обов'язкові реквізити звернення платників податків на отримання ІПК:

  • найменування для юрособи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;
  • код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);
  • зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;
  • підпис платника податків;
  • дату підписання звернення (зокрема, дату оформляють відповідно до ДСТУ 4163-2003 цифровим або словесно-цифровим способом).

Водночас податківці наголошують, що у зверненні має бути зазначено:

  • прізвище, ім'я, по батькові;
  • місце проживання громадянина;
  • викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинне бути підписане заявником (заявниками) із зазначенням дати.

В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв'язку з ним.

 

В якій формі може бути надана ІПК?

За вибором платника податків ІПК надається в усній або письмовій формі.

ІПК, надана в письмовій формі, реєструється в єдиній базі ІПК і розміщується на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, код згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та податкова адреса суб’єкта господарювання, який отримав таку ІПК, не зазначається.

Важливо: ІПК – не створює норм права, а лише роз’яснює їх!

Надаючи ІПК, контролюючий орган не встановлює і не змінює відповідну норму законодавства, а лише роз’яснює діючі положення. Крім того, ІПК не має сили нормативно-правового акту.

Отже, застосовувати отриману ІПК не обов’язково. Це не наказ, а лише роз’яснення і позиція податківців.

Але якщо її застосовувати, то нею можна захиститися при податковій перевірці – про це говорить п. 53.1 ПКУ. Щоправда, захист буде не від обов’язку сплати податку, а лише щодо відповідальності (тобто від штрафів та/або пені). Тобто, якщо при перевірці податківці матимуть іншу точку зору, ніж викладена в ІПК, донарахувати податок вони зможуть. А ось оштрафувати за це порушення платника, який діяв за ІПК, ні.

 

Отриману ІПК можна оскаржити у суді

Що дає оскарження, крім очевидних витрат на ведення справи? Те, що якщо платник податків виграє, то отримана ІПК не лише буде скасована (це не той результат, заради якого варто судитися, адже, як ми зазначили више, ІПК не має сили нормативного документу).

Скасування судом ІПК є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду. Про це йдеться у п. 53.2 ПКУ.

Протягом 30 календарних днів з дня набрання законної сили рішенням суду про скасування індивідуальної податкової консультації контролюючий орган з урахуванням висновків суду зобов’язаний надати платнику податків нову індивідуальну податкову консультацію.

Ось таким складним шляхом платник податків може вплинути на зміст наданої йому ІПК для того, щоб вона захистила його під час наступних перевірок.

 

Як довго діє ІПК?

Як зазначають податківці у коментованій консультації, роз’яснення, надані в ІПК, застосовуються протягом періоду дії норм податкового законодавства, роз’яснених у такій податковій консультації.

Тобто, доки діють норми, на які посилаються податківці в тексті ІПК, доти діє і сама ІПК.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»