• Посилання скопійовано

Затверджено плани перевірок Фонду соцстраху на ІV квартал 2021 року

Станом на 20 вересня регіональні відділення ФСС усіх областей та м. Києва оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІV кв. 2021 року

Затверджено плани перевірок Фонду соцстраху на ІV квартал 2021 року

Нагадаємо, що з березня 2019 року було відновлено проведення планових перевірок страхувальників щодо використання ними коштів Фонд.  Докладніше про ці перевірки ми писали в окремій аналітиці. З того часу квартальні плани-графіки перевірок розміщуються на веб-порталах Фонду в областях та місті Києві.

А з 10 жовтня 2020 року діє новий порядок перевірок ФСС. Коротко нагадаємо, що з цього моменту ФСС може проводити камеральні та документальні перевірки. А також він може призупиняти виплати в разі відмови або перешкоджання з боку страхувальника у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним до Фонду недостовірних відомостей. Про це все докладно розповідали тут та тут.

Станом на 20 вересня плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІV квартал 2021 року оприлюднили всі регіональні управління Фонду соцстраху:

 

 Чи може ФСС проводити перевірки під час карантину?

Якщо карантин буде продовжено й після 30 вересня ФСС під час карантину має право приходити на перевірки. І ось чому. За п. 3 розд. ІІ Закону №533 по останній календарний день місяця дії карантину забороняється проведення контролюючими органами планових перевірок у сфері господарської діяльності. Але за роз'ясненням Мінекономіки мораторій поширюється на контролюючі органи, на які поширюються норми Закону №877. Зауважимо одразу, що на податкові перевірки та з ЄСВ мораторій введено окремо. Про це ми писали ось тут.

Свого часу ФСС зауважував, що він не включений до кола органів державного нагляду за Законом №877. Тому на Фонд  він не поширюється. Відповідно під час карантину ФСС має право на проведення планових перевірок. Це підтверджує дані графіків на І, ІІ та ІІІ квартали 2021 року.

 

 Якщо суб'єкт господарювання не працює під час карантину

Окремих правил проведення перевірок під час карантину ФСС не наводив. Тому він може діяти тільки в межах Постанови №29. За п. 3.5 Інтрукції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження на проведення кожної перевірки посадовій особі органу Фонду видається направлення. Воно пред'являється  перед  початком  перевірки керівнику страхувальника або уповноваженій ним особі  разом із службовим посвідченням. Тож той роботодавець, який включений до плану перевірок та фактично не працює під час карантину, має зв'язатися з ФСС та дізнатися, чи буде проведена перевірка за таких умов.

Автор: Русанова Ганна

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»