• Посилання скопійовано

Які права охорони супермаркетів щодо обшуку покупців?

Якщо охорона виявила щось підозріле за допомогою відеоспостереження, то повинна викликати поліцію

Які права охорони супермаркетів щодо обшуку покупців?

Часто, роблячи покупки в магазинах/супермаркетах, ми спостерігаємо ситуацію, коли охоронник магазину оглядає сумки покупця, наполягає на тому, щоб він показав свої кишені або ж сам здійснює обшук. Та чи правомірні такі дії охоронника? Як уникнути неприємної ситуації? Консультує Кельменецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Діяльність працівника охорони магазину/супермаркету регулює Закон України «Про охоронну діяльність». За Законом охоронник супермаркету – це персонал самого магазину або охоронної кампанії, який належить до суб’єкта охоронної діяльності, має відповідну ліцензію, здійснює заходи пов’язані з охороною майна супермаркету/магазину. Але чи дотримуються охоронники Закону та чи діють правомірно, коли взагалі обшукують та перевіряють сумки?

Отже, охорона не має права заглядати в сумку і здійснювати обшук. Це компетенція поліції. Тому, якщо охоронники виявили щось підозріле за допомогою відеоспостереження (факт крадіжки) – повинні викликати поліцію.

У такому випадку охоронник може провести огляд, який полягає в тому, що Вас просять добровільно викласти речі з кишень та сумки для того, щоби виявити вкрадене. Після виявлення вкраденого повинні викликати поліцію.

 

Пам’ятайте!

Огляд здійснюється за добровільною згодою покупця і в присутності свідків, якщо є конкретні докази.

 

Коли охоронник має право викликати поліцію?

1. Якщо продавці помітили факт крадіжки і повідомили про це охорону.

2. Камери відеоспостереження зафіксували факт крадіжки.

3. На виході з супермаркету спрацювала рамка сигналізації.

 

Що робити, якщо охоронці супермаркету підозрюють вас у крадіжці, а ви нічого не брали?

1. Вимагайте, щоби вам надали докази факту крадіжки (записи відеокамер).

2. За жодних обставин не проходьте до кімнати охорони.

3. Якщо ж охоронці надалі наполягають на обшуку – викликайте поліцію.

 

Куди поскаржитись на дії охоронників?

На протиправні дії охоронників можна поскаржитися до інспекції у справах захисту прав споживачів, звернутись зі скаргою до прокуратури чи поліції або ж із позовом до суду.

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»