• Посилання скопійовано

«Єдинник» надає в оренду нерухомість: які наслідки?

У разі отримання коштів, які забезпечують виконання зобов’язань за договором оренди (забезпечувальний платіж) від орендаря, «єдинник» включає такі суми до доходу звітного періоду, у якому вони були отримані

«Єдинник» надає в оренду нерухомість: які наслідки?

Податківці у підкатегорії 107.01.07 «ЗІР» зауважили, що згідно з п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

А договірні відносини, які виникають між орендарем та орендодавцем регулюються ГКУ.

 Відповідно до ст. 283 ГКУ за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Істотними умовами договору оренди є:

  • об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації);
  • строк, на який укладається договір оренди; 
  • орендна плата з урахуванням її індексації;
  • порядок використання амортизаційних відрахувань;
  • відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу (ст. 284 ГКУ).

У роз’ясненні податківці також наголошують, що орендна плата – це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством (ст. 286 ГКУ)
На підставі цих особливостей податківці наголосили, що  основним предметом договору оренди є встановлення розміру орендної плати за користування майном.

 

Відшкодування орендарем суми споживання компослуг

У цьому ж роз’ясненні податківці вирішили відповісти на питання: чи є компенсація комунальних послуг доходом «єдинника»-орендодавця?

Податківці зауважили: якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг, а здійснює відшкодовування орендодавцю в частині понесених ним витрат на оплату комунальних послуг, то у договорі оренди має бути визначено порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та їх оплати (компенсації).

А якщо сплата комунальних платежів передбачена договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг платнику єдиного податку повністю включається до доходу платника єдиного податку від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду). Тобто з метою оподаткування ЄП вважається складовою оредної плати!

Якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, але такі платежі відшкодовуються орендарем фізичній особі – підприємцю - платнику єдиного податку, то сума цих платежів включається до доходу платника єдиного податку 3 групи та оподатковується за обраною ним ставкою. А от для 2-ї групи порядок оподаткування буде іншим.

Сума відшкодованих орендарем комунальних платежів, що не зазначена в договорі оренди, не включаються до орендної плати і у платника єдиного податку другої групи буде вважатися доходом, отриманим від виду діяльності, який не зазначено у реєстрі платників єдиного податку і до такого доходу застосовується ставка 15%.

 

Забезпечувальний платіж (як забезпечення виконання орендарем своїх обов’язків за договором оренди)

У ІПК від 23.03.2021 р. №1112/ІПК/26-15-04-05-18 до податківців звернулися за роз’ясненням: чи буде забезпечувальний платіж доходом «єдинника»-орендодавця?

У своїй відповіді податківці навели норми пп. 5 п. 292.11 ПКУ. Ними визначено, що до доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються, зокрема платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

На її підставі вони вважають, що підприємство у разі отриманням коштів, які забезпечують виконання зобов’язань за договором оренди (забезпечувальний платіж) від орендаря, включає такі суми до доходу податкового (звітного) періоду, у якому вони були отримані.

При цьому після закінчення дії договору оренди при поверненні забезпечувального платежу у платника єдиного податку не має підстав зменшити свій дохід, оскільки такі суми коштів не є авансом або передоплатою за товари (роботи, послуги).

Це ж стосується й гарантованих платежів.

 

І насамкінець…

Нагадаємо, що з 1 січня платниками єдиного податку І-ІІІ груп  не можуть бути фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів (було 100), нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів (було 300). Про це ми писали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»