• Посилання скопійовано

Громадські об’єднання інвентаризують та легалізують заново

З 03.02.2013 року набрав чинності Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Громадські об’єднання інвентаризують та легалізують заново

Згідно з приписами ст. 15 цього Закону благодійні організації набувають права та обов'язки юрособи з моменту їх державної реєстрації. Державну реєстрацію проводять державні реєстратори за місцезнаходженням благодійних організацій відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Державна реєстраційна служба України у листі від 12.03.2013 р. №367-08-14-13 радила реєстраційним службам органів юстиції передати держреєстраторам реєстраційні справи зареєстрованих благодійних організацій до 1 липня 2013 року. 

А вже з 19.07.2013 року набрав чинності Порядок передачі справ держреєстраторам не лише щодо благодійних організацій, а й об'єднань громадян (у тому числі професійних спілок та їх об'єднань), політичних партій, творчих спілок та їх територіальних осередків, адвокатських об'єднань, торгово-промислових палат, асоціацій органів місцевого самоврядування тощо (наказ Мін’юсту від 01.07.2013 р. №1302/5).

Проте звичайним обміном реєстрами між службами не обійдеться — дані про громадські формування, які були зареєстровані (легалізовані) до 2004 року, передаються державному реєстратору після їх включення до ЄДР. Тобто за аналогією з юрособами, які були зареєстровані до 01.01.2004 р. проте вчасно не подали картку про включення відомостей про них до ЄДР, спочатку буде проведена їх інвентаризація. Потім таким об’єднанням слід подати картку про включення їх до ЄДР.

При обміні реєстрами держреєстратори перевірятимуть найменування на відсутність тотожного найменування за даними ЄДР. 

Мін’юст наразі проводить перевірку й місцезнаходження об’єднань та громадських організацій, легалізованих з 1990 року. Як виявилося, деяких із них немає за місцезнаходженням. Інформація про такі об’єднання, організації, асоціації розміщена на офіційному веб-сайті Державної реєстраційної служби України ..

Після успішного внесення даних про громадські об’єднання чи організації держреєстратором буде видана виписка (як для юросіб та фізосіб-підприємців) про державну реєстрацію такого об’єднання чи організації.

Відтепер вся інформація про юросіб та громадські організації (об’єднання, асоціації), фізосіб — підприємців буде зібрана в одному реєстрі — Єдиному державному реєстрі юросіб та фізосіб-підприємців та у найближчий час буде доступною на офіційному веб-сайті ДРСУ.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»