• Посилання скопійовано

З 2 жовтня скасовано книгу відгуків та пропозицій

Нарешті з’явився текст ще червневого наказу Мінекономіки, яким скасовується обов'язок ведення Книги відгуків та пропозицій. Розглянемо чим пропонується її замінити та дізнаємось коли це буде

З 2 жовтня скасовано книгу відгуків та пропозицій

Нагадаємо, що минулого року Кабмін за ініціативою Мінекономрозвитку скасував обов’язок мати в наявності Книги відгуків та пропозицій у куточку споживача, а на початку цього року було запропоновано її повне скасування (про це ми писали тут).

І ось Мінекономіки наказом від 16.06.2020 р. №1130 скасовав Інструкцію від 24.06.1996 р. №349, якою була затверджена форма та порядок застосування Книги відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства.

Крім того необхідність наявності Книги відгуків виключається з наступних нормативних документів:

 

Набрання чинності  

Згідно з текстом Наказу №1130, він набере чинності з дня його офіційного опублікування. Наказ №1130 було опубліковано в "Офіційному віснику" від 02.10.2020 р. №77. Відповідно з цієї дати книга відгуків та пропозицій остаточно втратила свою чинність.

 

І що на заміну? 

На заміну книги відгуків суб’єкти господарювання повинні забезпечити наявність на видному та доступному місці куточка покупця, у якому розміщується інформація про найменування власника або уповноваженого ним органу, адреси і номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів.

Відповідно до цього, покупець для захисту своїх прав може:

  • звернутися до Держпродспоживслужби, на Урядову телефонну гарячу лінію, до Державної фіскальної служби, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суду тощо;
  • залишити відгук або пропозицію у мережі Інтернет;
  • надіслати звернення як в паперовому, так і електронному вигляді (посилання на електронне звернення) за контактною інформацією, що розміщена на офіційному сайті Держпродспоживслужби у розділі «Зв'язки з громадськістю» підрозділ «Звернення громадян». 

 

І ще трохи змін.. 

Також цим наказом встановлюється, що за рішенням суб’єкта господарювання інформація про товари може містити поряд із текстом, викладеним державною мовою, його переклад мовою національних менших або іншими мовами.

Для тих суб’єктів господарювання дрібнороздрібної торгівельної мережі, що використовують засоби вимірювальної техніки при продажу товару встановлюється вимога, що така техніка повинна бути у справному стані, проходити повірку в установленому законі порядку та мати повірочне тавро.

Окрім цього, працівники пунктів дрібнороздрібної торгівельної мережі повинні мати документи на товари, одержані для продажу, якщо це передбачено законодавством.

Торкнуться зміни і продажу алкогольних напоїв та тютюнової продукції. З Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі виключається заборона продажу таких товарів. Водночас уточнюється, що продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у такій дрібнороздрібній торговельній мережі здійснюється відповідно до вимог законодавства.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»