• Посилання скопійовано

Коли сільськогосподарський товаровиробник звільняється від податку на нерухомість?

Податківці роз’яснили, за яких умов сільськогосподарські товаровиробники можуть бути звільнені від сплати податку на нерухомість за власні будівлі та якими документами можна підтвердити належність будівлі до відповідного класу

Коли сільськогосподарський товаровиробник звільняється від податку на нерухомість?

Коментар до ІПК ДФС від 24.04.2019 р. №1795/ІПК/21-22-12-04-08

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є:

  • фізичні особи;
  • юридичні особи;
  • нерезиденти (як фізичні, так і юридичні особи), які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 ПКУ).

Відповідно об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (пп. 266.2.1 ПКУ).

При цьому, як роз’яснюють податківці у коментованій консультації, згідно з пп. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ основними умовами, які дають підстави платнику податку не враховувати належні йому об’єкти нерухомого майна у складі об’єктів оподаткування податком на нерухоме майно є:

  • належність власника таких об’єктів до сільськогосподарських товаровиробників;
  • належність будівель та споруд до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 (далі – Класифікатор), ненадання власниками таких об’єктів в оренду, лізинг, позичку.

Тобто обов’язковим є одночасне виконання обох зазначених вище умов. Якщо, наприклад, умова щодо належності власника об’єктів нерухомого майна до категорії «сільськогосподарський товаровиробник» не виконана, підприємство не може використовувати звільнення, передбачене пп. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ.

Повний перелік об’єктів нерухомості, що звільняються від податку на нерухоме майно, ми наводили тут (зокрема, це можуть бути будівлі промисловості, про які ми писали тут).

 

Які будівлі не є об’єктом оподаткування в розумінні пп. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ?

Клас «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) включає будівлі для використання в сільськогосподарській діяльності. Наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади та надвірні будівлі, підвали, винокурні, винні ємності, теплиці, сільськогосподарські силоси тощо.

 

Якими документами можна підтвердити належність нерухомого майна до об’єктів нерухомості, які не є об’єктом оподаткування?

Податківці зазначають, що визначення приналежності будівлі до того чи іншого класу проводиться на підставі документів, що підтверджують їх право власності з урахуванням класифікаційних ознак та функціонального призначення такого об’єкта нерухомості згідно з ДК 018-2000.

Зокрема, ведення Класифікатора та право надання експертного висновку щодо приналежності об'єктів до відповідно класу будівель або споруд здійснює Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем у будівництві Держбуду України.

Тому вважаємо, що такий висновок і буде підставою вважати будівлю такою, що належить до класу з кодом 1271 Класифікатора.

 

Тип підприємства

Відповідно до пп. 14.1.235 ПКУ, сільськогосподарський товаровиробник – юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

При цьому КВЕД ДК 009:2010, розділ 1 секції А «Сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг» включає, зокрема, групу 01.6 Допоміжна діяльність у сільському господарстві та післяурожайна діяльність, яка, своєю чергою, включає клас 01.63 «Післяурожайна діяльність».

Однак податківці звертають увагу, що клас 01.63 не включає:

  • підготовку сільськогосподарської продукції безпосередньо її виробником;
  • післяурожайну діяльність із підвищення якості насіння;
  • видалення черешків та повторне сушіння тютюну як частина процесу виробництва тютюнових виробів;
  • маркетингову діяльність торгових представників та кооперативних організацій;
  • оптову торгівлю сільськогосподарською сировиною.

Тому вони зазначать, що підприємство, основним видом діяльності якого є здійснення післяурожайної діяльності та яке безпосередньо не є виробником товарів (продукції), щодо яких здійснюється обробка та переробка (післяурожайна діяльність), не може вважатись сільськогосподарським товаровиробником.

Отже, до сільськогосподарських товаровиробників можуть належати лише ті підприємства, які здійснюють виготовлення або операції з власновирощеною сільськогосподарською продукцією.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»