• Посилання скопійовано

Скасовано ІПК податківців щодо оподаткування ПДФО та ВЗ відшкодованих витрат працівника на придбання товарів

Полтавський окружний адмінсуд у рішенні від 02.05.2018 року у справі № 816/909/18 повністю задовольнив позов платника та скасував горезвісну індивідуальну податкову консультацію

Скасовано ІПК податківців щодо оподаткування ПДФО та ВЗ відшкодованих витрат працівника на придбання товарів

Нещодавно ми писали про те, як податківці у ІПК  від 23.02.2018 р. №765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК визнали відшкодування витрачених коштів працівника на придбання товарів для підприємства доходом  для оподаткування ПДФО та військовим збором. Ця історія стала дуже популярною та викликала обурену реакцію з боку як роботодавців, так і працівників. Читайте тут>>

Підприємство, яке зверталося за роз’ясненням, після отримання від податківців такої ІПК, вирішило звернутися до адмінсуду для її скасування. Таке право надано платникові податків, що отримав індивідуальну податкову консультацію, п. 53.2 ПКУ

 

Що вирішив суд?

Підприємство-позивач при зверненні до суду заявило, що в письмовому запиті до ДФС просило роз’яснити: якщо підприємство виплачує працівнику суму витрат, здійснених ним при здійсненні трудових обов'язків на користь підприємства (зокрема, купівля канцелярії, палива чи конвертів), то чи оподатковують ці суми ПДФО, військовим збором і ЄСВ?

Підставою для висновку ДФС (наведеного в горезвісній ІПК) про необхідність оподаткування зазначених витрат на загальних підставах стало те, що п. 170.9 ПКУ передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти, отримані платником податку від роботодавця під звіт за умови дотримання усіх встановлених вимог. Оскільки юрособою  кошти під звіт не видавалися, то сума коштів, на думку ДФС, включається до загального оподатковуваного доходу.

Суд не погодився з таким висновком контролюючого органу та вказав, що визначальною ознакою доходу платника податку, як об'єкта та бази оподаткування ПДФО, в тому числі у вигляді додаткового блага, є приріст показників фінансового та/або майнового стану платника податку.

А при виплаті працівникові суми витрат, здійснених ним при виконанні трудових обов'язків на підприємстві (зокрема, купівля канцелярії, палива чи конвертів) такий працівник не отримує доходу, а, відтак об'єкт оподаткування з ПДФО відсутній.

На підставі цього Полтавський окружного адмінсуд у своєму рішенні від 02.05.2018 року у справі № 816/909/18 повністю задовольнив адмінпозов підприємства та скасував індивідуальну податкову консультацію. 

 

Замість висновку

Звісно, це лише одна з перемог і стосується вона, в першу чергу, того платника податків, який замовив, а потім оскаржив ІПК на свою користь. І не факт, що при наступній перевірці інші платники не стикнуться з таким самим фіскальним підходом від інспекторів ДФС. 

Але така судова практика свідчить, що при отриманні від ДФС індивідуальної консультації, яка суперечить нормам ПКУ та є необгрунтованою, у кожного платника є можливість оскаржити її в судовому порядку та не діяти за нею у разі скасування.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»