• Посилання скопійовано

ПДВ у собівартості імпортних товарів у неплатника ПДВ

Наше підприємство — платник податку на прибуток — при імпорті товарів сплачує ПДВ, але не зареєстроване як платник ПДВ, тому що не досягло обсягу 300 тисяч гривень. Чи можна включати до собівартості суми ПДВ, сплачені під час розмитнення імпортних товарів?

Так, можна. Відповідно до пп. 139.1.6 ст. 139 ПКУ від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями до витрат, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, відносяться витрати операційної діяльності. Витрати операційної діяльності включають собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, інші витрати беруться для визначення об’єкта оподаткування з урахуванням пунктів 138.2, 138.11 цієї статті, пунктів 140.2-140.5 статті 140, статей 142 і 143 та інших статей ПКУ, які прямо визначають особливості формування витрат платника податку.

Собівартість придбаних та реалізованих товарів формуються відповідно до ціни їх придбання з урахуванням ввізного мита і витрат на доставку та доведення до стану, придатного для продажу (п. 138.6 ст. 138 ПКУ).

Підпунктом 14.1.228 ст. 14 ПКУ визначено, що собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг з метою розділу III ПКУ — витрати, що прямо пов’язані з виробництвом та/або придбанням реалізованих протягом звітного податкового періоду товарів, виконаних робіт, наданих послуг, які визначаються відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, що застосовуються у частині, яка не суперечить положенням цього розділу.

Згідно з п. 9 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. №246 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 02.11.99 р. за №751/4044, первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів, яка складається з таких фактичних витрат: суми, що сплачуються за договором постачальнику (продавцю), за мінусом непрямих податків; суми ввізного мита; суми непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству; транспортно-заготівельні витрати; інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням запасів та доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Виходячи із зазначеного, платник податку на прибуток — неплатник ПДВ включає до собівартості імпортних товарів суми ПДВ, сплачені при ввезенні таких імпортних товарів на митну територію України.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»