• Посилання скопійовано

Доля спецрежиму з ПДВ у 2017 році: останні законодавчі зміни

Що чекає на сільгосптоваровиробників у 2017 році? Як будуть закриватися їх спецрахунки з ПДВ? Що буде з від’ємним значенням ПДВ за грудень 2016 року? Розглянемо у статті

Доля спецрежиму з ПДВ у 2017 році: останні законодавчі зміни

На жаль, спецрежиму з ПДВ для сільгосптоваровиробників з 1 січня 2017 року вже не буде.  Закладена ще торічними змінами норма пп. 4 п. 2 підр. ХІХ ПКУ, за якою з 01.01.2017 р. дія статті 209 ПКУ припиняється (через її виключення з ПКУ), не змінюється. 

Звісно, остаточної редакції прийнятих ВРУ законопроектів ще не оприлюднено. Але, враховуючи проголосовані депутатами зміни, дива не станеться. Тому "спецрежимникам" треба готуватися морально і матеріально вже зараз, бо часу обмаль. 

 

Закриття рахунків в СЕА ПДВ

У законопроекті № 5132 є норми щодо порядку закриття рахунків в СЕА ПДВ для "спецрежимників" та порядок реєстрації ними податкової накладної за грудень 2016 року. 

За п. 47 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ рахунки в СЕА ПДВ спецрежимників будуть закриватися з дня, наступного за граничним строком сплати ПЗ з ПДВ:

• за грудень 2016 року - для платників з місячним звітним періодом;

• за IV квартал 2016 року – для платників з квартальним звітним періодом.

Для закриття таких рахунків у СЕА ПДВ ДФС буде надсилати   відповідний реєстр платників, в якому зазначаються назва платника, податковий номер та індивідуальний податковий номер платника.

 

Реєстрація податкових накладних

Сільгосптоваровиробники повинні будуть зареєструвати ПН та РК до ПН у ЄРПН не пізніше 15 січня 2017 року.

Пізніше ніж 15 січня 2017 року це зробити вже буде неможливо. Адже норма п. 48 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ буде передбачати на це заборону: «Реєстрація зазначених в абзаці першому цього пункту податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних не може здійснюватися з порушенням строку, визначеного абзацом першим цього пункту.»

 

Тож,  поспішайте сплатити ПДВ і зареєструвати ПН та РК своєчасно!

 

Від’ємне значення

 Якщо за результатами грудня 2016 року або IV кварталу у сільгосптоваровиробника виникне від’ємне значення за операціями з постачання с/г товарів/послуг, визначених відповідно до п. 209.7 ПКУ, то ця сума буде переноситися до податкової звітності наступного звітного періоду, в якій відображаються розрахунки з бюджетом. Це передбачено новим п. 49 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Тобто таке від’ємне значення знайде своє відображення у декларації з ПДВ з позначкою 0110 за січень 2017 року. 

 

Держава обіцяє допомогти

Втім, як наголошують урядовці, не все так погано.

Держава вирішила надати сільгосптоваровиробникам бюджетні дотації на період  з 1 січня 2017 року до 1 січня 2022 року, щоб хоч якось підтримати їх у зв’язку з відміною спеціального режиму з ПДВ.

Кошти для цього були передбачені в Держбюджеті – 2017. Детальніше про це тут>> 

Для отримання державних дотацій сільськогосподарські товаровиробники мають бути внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» (далі – Реєстр отримувачів бюджетної дотації), у порядку та строки, встановлені ПКУ (п. 50 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Для того ж до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» додається новий розділ V-1 «Державна підтримка виробників окремих видів сільськогосподарської продукції». 

Перелік сільгосптоваровиробників, які зможуть претендувати на державну дотацію, можна переглянути тут>>

Для внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації с/г товаровиробник подає до ДФС за місцем свого обліку як платника ПДВ заяву. Форму такої заяви теж має затвердити Мінфін. 

Заява подається безпосередньо керівником або представником сільськогосподарського товаровиробника з обов’язковим документальним підтвердженням особи та її повноважень.

У заяві зазначаються:

- підстави для внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру;

- перелік видів діяльності такого сільськогосподарського товаровиробника, здійснення яких дає право на отримання бюджетної дотації

Відмовити у внесенні до Реєстру орган ДФС може, якщо за результатами розгляду заяви встановлено, що:

- сільгосптоваровиробник не відповідає вимогам щодо питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів у вартості всіх товарів, поставлених сільськогосподарським товаровиробником (75% і більше), 

- або якщо сільгосптоваровиробник не зареєстрований платником ПДВ, 

- або щодо такого товаровиробника прийнято рішення про припинення.

У разі відсутності підстав для відмови, дані про такого сільгосптоваровиробника вносяться до Реєстру протягом трьох робочих днів після надходження від  нього заяви.

Відповідно сільгосптоваровиробник виключається з Реєстру отримувачів бюджетної дотації у разі, коли:

а) товаровиробник подає заяву про зняття його з реєстрації як отримувача бюджетної дотації;

б) недотримання вимоги щодо питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів у вартості всіх товарів, поставлених сільськогосподарським товаровиробником;

в) щодо товаровиробника прийнято рішення про його припинення шляхом ліквідації або реорганізації;

г) анульовано його реєстрацію платником ПДВ. 

Далі внесені до Реєстру щомісячно мають  подавати органу ДФС:

декларацію з ПДВ з додатком, у якому зазначають розрахунок податкових зобов'язань позитивної різниці між сумою ПЗ та ПК звітного за результатами діяльності за операціями, визначеними статтею 16-1 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України», протягом звітного (податкового) періоду. Як завжди, форму цього додатку ще має затвердити Мінфін.;

розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців).

Але скільки і коли можна буде отримати державної дотації в 2017 році, наразі сказати важко. Адже розподіл бюджетної дотації має здійснюватися Держказначейством згідно з бюджетною програмою Мінагрополітики. А порядок розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції має ще розробити і затвердити КМУ.  

 Докладніше про прийняття законопроекту №5132 та зміни, які він вносить до ПКУ, читайте тут>>   

****

Найважливіше про прийняття Держбюджету-2017 та ще кількох пов"язаних з ним законів в ніч з 20 на 21 грудня читайте в редакційній статті тут>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»