• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №01(78) | 19.01.2021 р.

Сімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №01(78) | 19.01.2021 р.

Це – перший з початку року (і сімдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • зазначимо, що штрафи за невиплату зарплати пропонують збільшити втричі;
  • зауважимо, які перевірки має право здійснювати ДПС під час карантину;
  • визначимося, чи діятиме мораторій на перевірки у 2021 році;
  • підкреслимо, що з 6 січня діють нові форми документів, які складають при перевірці Держпраці;
  • розповімо, що з 14 січня бізнес штрафуватимуть за відсутність масок у клієнтів;
  • проінформуємо, як змінилися штрафи за помилки в ф. №1ДФ з 2021 року.

Гарного вам читання!

 

***

Штрафи за невиплату зарплати пропонують збільшити втричі
14 січня у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №4589 «Про внесення змін до статті 175 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат». Його автором є нардеп з «Батьківщини» М. Волинець.

Зокрема, ним пропонується збільшити штрафи за безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої, встановленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності, до 1500-3000 н.м.д.г. (25500-51000 грн). Зараз від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500-17000 грн).

За те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших встановлених законом виплат, встановити штраф у розмірі від 3000 до 5000 н.м.д.г. (51000 - 85000 грн). На сьогодні це 1000-1500 н.м.д.г. (17000-25500 грн).

Про це читайте ось тут.

 

Які перевірки має право здійснювати ДПС під час карантину?
Дніпропетровські податківці наголосили, що під час карантину є ряд перевірок, які ДПС все-таки має право проводити. До них належать:

1. документальні позапланові перевірки, що проводяться на звернення платника податків;

2. документальні позапланові перевірки з підстав, визначених пп. 78.1.7 та 78.1.8 ПКУ;

3. фактичні перевірки в частині порушення вимог законодавства в частині:

  • обліку, ліцензування, виробництва, зберігання, транспортування та обігу пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

  • цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених підпунктами 80.2.280.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

 

Як змінилися штрафи за помилки у ф. №1ДФ з 2021 року?
З 1 січня 2021 року відповідальність за порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати визначено ст. 125-1 ПКУ.

Так, згідно з п. 125-1.1 ПКУ ненарахування та/або неутримання, та/або несплата (неперерахування), та/або нарахування, сплата (перерахування) не в повному обсязі податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь нерезидента або іншого платника податків, а також нерезидентом, на якого покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому розд. III ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 10% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті самі дії, вчинені умисно, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 125-1.2 ПКУ).

Діяння, передбачені п. 125-1.2 ПКУ, вчинені повторно протягом 1095 календарних днів, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 125-1.3 ПКУ).

Водночас передбачені ст. 125-1 ПКУ штрафи не застосовуються, якщо ненарахування, неутримання та/або неперерахування ПДФО самостійно виявляється податковим агентом при проведенні перерахунку цього податку, передбаченого п. 169.4 ПКУ, та виправляється в наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року згідно з нормами ПКУ.

Про це ми писали тут.

 

З 14 січня бізнес штрафуватимуть за відсутність масок у клієнтів
12 січня Президент підписав Закон від 17.12.2020 р. №1113. Про це ми писали тут.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 13 січня його  опубліковано в Голосі України №4. Відповідно він набрав чинності з 14 січня.

Законом вносяться зміни до ст. 4647 Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», якими встановлюються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі від 200 до 300 н.м.д.г. (3400 – 5100 грн!) для юридичної особи, фізичної особи-підприємця за:

  • допуск особи у громадські будинки, споруди, де здійснюється обслуговування населення, та громадський транспорт у період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, без попередження, донесеного в будь-якій формі та в будь-який спосіб, про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту органів дихання, зокрема респіратор або захисну маску, що закриває ніс та рот, у тому числі виготовлений самостійно, та/або

  • відсутність реагування на перебування в таких місцях осіб без вдягнутих засобів індивідуального захисту (усне зауваження про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту, припинення обслуговування, виклик представника Національної поліції з повідомленням про адміністративне правопорушення).

 

З 6 січня діють нові форми документів, які складають при перевірці Держпраці 
Мінекономіки наказом від 27.10.2020 р. №2161  оновило форми документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Держпраці. 

6 січня наказ було опубліковано в «Офіційному віснику» №2. Відповідно з цієї дати мають застосовуватися нові документи.

Зауважимо, що нові форми серед свого переліку не містять форми акта інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) юридичної особи (фізичної особи), яка використовує найману працю.

Водночас наказом передбачена єдина форма акта, який складається за результатами перевірки незалежно від питання, що перевіряється (розшифровка по питаннях наводиться у додатках до акта).

Про це все ми зазначали ось тут.

 

Чи діятиме мораторій на перевірки у 2021 році?
30 грудня 2020 року на вебпорталі ДРСУ розміщено роз’яснення щодо окремих питань мораторію на перевірки як у 2020 році, так і у 2021 р.

ДРСУ доходить висновку, що питання заборони проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності врегульовуються виключно нормами пункту 3 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 533.

Щодо 2021 року, то ДРСУ звертає увагу на норми Закону № 1071, який набрав чинності 10.12.2020 р. Цим Законом зазначена вище юридична колізія була усунена шляхом виключення пп. 4 п. 2 Розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 530.

Відтак, на думку ДРСУ, планові заходи держнагляду можуть бути проведенні з питань контролю:

  • за діяльністю госпсуб’єктів, які відповідно до затверджених КМУ критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження госпдіяльності віднесені до госпсуб’єктів з високим ступенем ризику;

  • у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

  • у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Докладний аналіз правил проведення перевірок у 2021 році ми наводили у своєму матеріалі ось тут, а перелік всіх видів перевірок в окремій новині – тут.

***

 

Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»