• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №03(41) | 22.04.2021 р.

Сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №03(41) | 22.04.2021 р.

Це – вже сорок перший (і третій в 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • нагадаємо, за яких умов фізособа-«єдинник» може надавати в оренду нерухомість;
  • проінформуємо про появу е-формату нової декларації з єдиного податку для фізосіб ІІІ групи;
  • з’ясуємо, як фізособі-«єдиннику» ІІІ групи протягом року перейти на IV групу;
  • підкреслимо, що нову декларацію з єдиного податку ДПС вже почала приймати та надсилати квитанції щодо них;
  • розповімо, як фізособи-«загальники» мають застосовувати РРО;
  • дізнаємося, чи будуть витрати у фізособи-«загальника» у разі надання благодійної допомоги неприбутківцю;
  • зауважимо, що з 19 квітня є можливість подавати заяви у «Дії» на допомогу у 8000 грн.

Гарного вам читання!

***

З 19 квітня є можливість подавати заяви у Дії на допомогу 8000 грн
З 19 квітня на сайті «Дії» у ФОП та працівників з червоної зони з’явилася можливість подати заяву на отримання допомоги від держави в розмірі 8000 грн.

Про те, кому надаватиметься допомога, а кому ні, і що крім допомоги від держави можна розраховувати ще й на допомогу від місцевих бюджетів, ми писали тут і тут.

Алгоритм для подання заяв від «Дії»

  1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.

  2. Дія автоматично перевірить ваші дані в Реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду та ДПСУ на відповідність умовам виплати.

  3. Оберіть область, в якій ви проводите діяльність.

  4. Підтвердіть своє поточне місце роботи.

  5. Введіть номер свого гривневого рахунку у форматі IBAN.

  6. Перевірте та надішліть сформовану заяву.

  7. Очікуйте повідомлення про зарахування виплати. Ви отримаєте допомогу на особистий гривневий рахунок у термін від 7 днів після подання заяви.

Про це читайте ось тут.

 

За яких умов фізособа-«єдинник» може надавати в оренду нерухомість?
Чинне законодавство розглядає звичайну фізособу – власника майна і ФОП як одну й ту саму особу (ФОП в цьому випадку – це тимчасовий статус звичайної фізособи).

Проте для податківців подекуди це привід позбавити ФОП статусу «єдинника». Зокрема, податківці зазначають, що ФОП може надавати власне майно в оренду за умови, що здавання в оренду нерухомого майна такою фізичною особою не здійснюється в межах підприємницької діяльності платника єдиного податку.

Тобто ФОП, який обрав вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» (68.20 згідно КВЕД ДК 009:2010) при державній реєстрації, не має права надавати в оренду нерухомість як фізична особа.

Отже, якщо такий код КВЕД зазначено в ЄДР і (що важливіше) в Реєстрі платників ЄП, то у ФОП (на думку податківців) немає вибору: будь-яке надання нерухомості в оренду вважатиметься його підприємницькою діяльністю. І йому треба буде, щоб не втратити статус «єдинника», уважно стежити за обмеженнями щодо площі нерухомості, яка надається в оренду.

А якщо такий код КВЕД не обрано ФОП і він укладає договори оренди як звичайна фізособа (і отримує орендну плату не на підприємницький, а на звичайний рахунок)? Сучасне роз’яснення можна витлумачити таким чином, що в цьому випадку цей вид діяльності не буде підприємницьким, обмежень за площею нерухомості немає і статусу платника ЄП нічого не загрожує. Але будьте дуже обережні і подбайте про наявність власної ІПК щодо цього. Про це все ми писали тут.

 

До уваги фізосіб-«єдинників» ІІІ групи! Формат нової декларації  – знову в Е-кабінеті 
1 квітня  в Е-кабінеті було додано нову декларацію платника єдиного податку ФОП ІІІ групи. Її можна знайти, обравши F01 Прибуток.

Формат нової декларації – F0103307. У неї є додаток 1 (F0133107) «Вiдомостi про суми нарахованого доходу застрахованих осiб та суми нарахованого єдиного внеску» до Податкової декларацiї платника єдиного податку  фiзичної особи пiдприємця.

Але його подавати слід буде вже за підсумками ІV кварталу 2021 року. Про це ми писали тут.

З 1 квітня ФОПам, які подавали звітність в електронній формі, приходили квитанції з відмовами. А згодом без пояснення причин ДПС вилучила її з переліку декларацій з Е-кабінету.

5 квітня податківці наголосили, що декларація з єдиного податку поки не приймається через проведення удосконалення взаємодії інформаційно-телекомунікаційної системи щодо приймання та обробки звітності, зокрема, в органах ПФУ.

Станом на 7 квітня формат F0103307  вже знову з'явився у Е-кабінеті. Його, як і раніше, можна знайти, обравши F01 Прибуток. Сподіваємося, що цей формат вже буде прийматися.

Нагадуємо, що останній день подання декларації платниками єдиного податку ІІІ групи – 11 травня.

 

Податкову декларацію платника єдиного податку - ФОП 3 групи почали приймати
19 квітня почали приходити успішні квитанції для звіту F0103307 — Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (для третьої групи).

Тому вже можна перевіряти наявність квитанцій у програмі та їх текст. Але в квитанції №2 може бути зазначено: «код помилки 01. Результат обробки: автоматичну обробку документа не виконано. Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску подаються за останній податковий (звітний) період «квартал» / «півріччя» / «три квартали») у випадках проведення державної реєстрації припинення або переходу на сплату інших податків і зборів. Виправте помилки та надішліть документ повторно. Дані не завантажено до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування».

У такому разі сьогодні необхідно подати звіт повторно, попередньо скопіювавши його.

 

Як фізособі-«єдиннику» ІІІ групи протягом року перейти на IV групу?
Податківці з Київської області наголосили, що платниками єдиного податку ІV групи (сільськогосподарські товаровиробники) можуть бути ФОП, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону №973, за умови виконання сукупності таких вимог:

  • здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

  • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

  • не використовують працю найманих осіб;

  • членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої ст. 3 СКУ ;

  • площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 2-х гектарів, але не більше 20-ти гектарів - пп. «б» пп. 4 п. 291.4 ПКУ

Тобто ФОП - платник єдиного податку ІІІ групи, щодо якого в ЄДР містяться відомості про створення ним сімейного фермерського господарства, які надійшли від державного реєстратора до органу ДПС, має право протягом поточного року перейти на ІV групу платників єдиного податку за умови дотримання вимог пп. «б» пп. 4 п. 291.4 ПКУ.

 

Фізособа-«загальник» надала благодійну допомогу неприбутківцю: чи будуть витрати?
Дніпропетровські податківці підкреслили, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП) визначений ст. 177 ПКУ.

Пунктом 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, яким не передбачено віднесення до витрат сум благодійної (спонсорської) допомоги, яку надає ФОП на загальній системі оподаткування.

Отже, сума благодійної (спонсорської) допомоги, яка надана неприбутковій організації ФОП на загальній системі оподаткування, не належить до витрат такого підприємця.

 

Як фізособи-«загальники» мають застосовувати РРО?
Знову ж таки дніпропетровські податківці зауважили, що фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та безготівковій формі (зі застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) повинні застосовувати РРО та або ПРРО з дотриманням норм Закону №265.

Але постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336 затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО.

Пунктом 2 Постанови №1336 встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, для форм та умов проведення діяльності, визначених у пп. 2356131417222327 Переліку, 500 тис. грн на один суб’єкт господарювання, а визначених у пунктах 4 і 7 Переліку, – 250 тис. грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг)).

Для форм і умов проведення діяльності, визначених у пунктах 18 – 111519 – 2124 – 26 Переліку, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»