• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №05(82) | 07.04.2021 р.

Вісімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №05(82) | 07.04.2021 р.

Це – вже п’ятий з початку року (і вісімдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що ДПС планує змінити порядок відрахування до бюджету частини чистого прибутку держпідприємствами;
  • з’ясуємо, як зазначати в декларації зменшення збитку за результатами перевірки;
  • розкажемо, в які строки слід буде сплатити податок на прибуток за І квартал;
  • проінформуємо, що декларацію з прибутку знову планують оновити;
  • наголосимо, що за І квартал з податку на прибуток звітуємо за оновленою формою.

Гарного вам читання!

 

***

ДПС планує змінити порядок відрахування до бюджету частини чистого прибутку держпідприємствами
ДПСУ оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. №702 і від 23 лютого 2011 р. №138» (завантажити).

Його розроблено у зв’язку зі змінами в адмініструванні частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку, внесеними законами №465-IX та № 466-IX.

У зв’язку зі зазначеним, назву Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2011 р. №138, доцільно змінити на більш уніфіковану.

 

Податківці за результатами перевірки зменшили збиток: як показати в декларації з прибутку?
Луганські податківці зазначили: якщо за результатами документальної перевірки збільшені/зменшені суми від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток за минулі звітні (податкові) роки, то коригування фінансового результату до оподаткування за звітний період, що був охоплений перевіркою, не здійснюється, а від’ємне значення підлягає виправленню платником податків у показниках декларації з податку на прибуток в наступному звітному періоді.

При цьому подається доповнення до Декларації, передбачене п. 46.4 ПКУ, з відповідним поясненням та зазначенням відповідних сум від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в Декларації.

 

За І квартал з податку на прибуток звітуємо за оновленою формою
Київські податківці нагадали, що основну частину декларації з прибутку:

1. доповнено рядком 9, у якому платник податку, що управляє активами інституту спільного інвестування у вигляді утворення без статусу юридичної особи, зазначає повне найменування і реєстраційний код такого інституту спільного інвестування;

2. поле 10 «Особливі відмітки» декларації доповнено рядками, які заповнюють:

  • суб'єкти господарювання – юридичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування;
  • фізичні особи – підприємці, у тому числі такі, які обрали спрощену систему оподаткування, або фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • іноземні компанії.

3. показники основної частини декларації доповнено рядком 06.1 КІК, в якому відображається податок на прибуток контрольованої іноземної компанії. Показники рядка 17 (податок на прибуток підприємств за звітний (податковий) період) обраховуються з урахуванням суми податку, зазначеної у рядку 06.1 КІК;

4. позицію «Наявність додатків 11» доповнено клітинкою під літерами КІК, у якій проставляється кількість поданих додатків КІК до декларації.

При цьому вони також зауважили, що платникам податку на прибуток необхідно подавати декларацію за оновленою формою починаючи зі звітного (податкового) періоду – I квартал 2021 року.

 

В які строки слід буде сплатити податок на прибуток за І квартал?
Згідно з п. 57.1 ПКУ платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ.

Тобто сплатити податкові зобов’язання з податку на прибуток за І квартал 2021 року слід протягом 10 днів після кінцевого терміну подання звітності, який минає 11.05.2021 р. Про це  ми писали тут.

 

Декларацію з прибутку знову планують оновити
31 березня ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (завантажити). Весь перелік змін можна переглянути тут>>

Проєкт наказу підготовлено з урахуванням змін, внесених до ПКУ законами від 16.01.2020 р. №466від 14.07.2020 р. №786від 04.11.2020 р. №962від 04.12.2020 р. №1072 і від 17.12.2020 р. №1117.

Зокрема, для приведення декларації у відповідність до положень ПКУ проєктом вносяться зміни та доповнення щодо відображення інформації у разі здійснення діяльності нерезидентом на території України через постійне представництво, з урахуванням прийнятих законами №466, №786, №1117 змін до пп. 133.2.2  та пп. 141.4.7 ПКУ.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»