• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №11(36) | 24.11.2020 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №11(36) | 24.11.2020 р.

Це – вже тридцять шостий (і одинадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності.

У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • наголосимо, що податківці взялися за контроль експорту товарів;
  • проінформуємо про початок реорганізації митниці;
  • розповімо про особливості оподаткування ПДВ експорту соєвих бобів, насіння свиріпи або ріпаку;
  • визначимося, що робити з ПН у разі різних дат оформлення МД і відвантаження товарів на експорт;
  • зазначимо, що Мінфін планує ввести окремі правила для заповнення митних декларацій окремих типів.

Гарного вам читання!

 

***

Податківці взялися за контроль експорту товарів
Податкова міліція зі Запорізької області викрила схему незаконного експорту товарів широкого вжитку до країн СНД та Євросоюзу. 

За результатами проведених заходів Управлінням  боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДПС у Запорізькій області виявлені підприємства – експортери, в реєстраційні документи яких внесені завідомо неправдиві відомості. Для мінімізації податкового навантаження документи підприємств використовувались для здійснення експорту товарів, походження яких невідомо.

Під час обшуків за місцем здійснення шахрайської діяльності підприємств вилучено фінансові документи, банківські картки та печатки, що використовувались  для легалізації  експортованого товару та  виведення коштів у «тінь» на суму понад 22 млн гривень. 

 

Розпочато реорганізацію Держмитниці 
Київська митниця Держмитслужби проінформувала, що 2 листопада 2020 року до ЄДР внесено запис щодо рішення про припинення Київської митниці Держмитслужби, як юридичної особи в результаті її реорганізації (код 43337359).

Реорганізація Київської митниці Держмитслужби, як територіального органу, здійснюється шляхом приєднання до Державної митної служби України 

З 3 листопада встановлено 2-місячний строк заявлення кредиторами вимог до Київської митниці Держмитслужби. Вимоги кредиторів приймаються включно до 4 січня 2021 року.

 

Особливості оподаткування ПДВ експорту соєвих бобів, насіння свиріпи або ріпаку 
Полтавські податківці наголосили, що з 23 травня 2020 року операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД) оподатковується за нульовою ставкою. Тож експортери сої та ріпаку матимуть право на відшкодування ПДВ.

До операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку, які були здійснені до 22 травня 2020 року включно, застосовується режим звільнення від оподаткування.

 

Дати оформлення МД і відвантаження товарів на експорт різні: коли складати ПН?
Податківці у ІПК ДПС від 16.10.2020 р. №4290/ІПК/99-00-05-06-02-06 наголосили, щоу випадку поміщення товарів у митний режим експорту, саме на дату оформлення митної декларації, оформленої відповідно до вимог МКУ та Положення №450, платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Тобто незалежно від того, коли товар було відвантажено зі складу і, навіть, незалежно від того, коли він фактично залишить митну територію України, зобов’язання з ПДВ (за ставкою 0%) при експорті товарів виникають саме на дату складання митної декларації на експорт. І саме на цю дату платник податку складає податкову накладну.

Щодо декларації з ПДВ, то такі суми вказуються у рядку 2.1 колонки А розділу I «Податкові зобов'язання» декларації з ПДВ того звітного податкового періоду, на який припадає дата оформлення митної декларації. Про це ми вказали тут.

 

Митні декларації окремих типів будемо заповнювати за окремими правилами
На початку листопада на сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу «Про затвердження Порядку заповнення митних декларацій окремих типів».

Цей проєкт Порядку визначить:

  • особливості заповнення митних декларацій окремих типів у вигляді структурованого електронного повідомлення та на паперовому носії на бланках чи за формою єдиного адміністративного документа форми МД-2 і додаткових аркушів до нього форми МД-3;

  • елементи даних, що використовуються для формування відомостей митної декларації окремого типу;

  • класифікатор видів транспорту, що використовується для заповнення митних декларацій окремих типів;

  • класифікатор типів гарантії, що використовується для заповнення митних декларацій окремих типів;

  • форми спеціальних штампів (спеціальний штамп резервної процедури та спеціальний штамп авторизованого вантажовідправника), що використовуються у разі застосування резервної процедури декларування товарів у режим спільноготранзиту.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»