• Посилання скопійовано

Проведення готівкових розрахунків приватними підприємцями

З 1 січня 2012 року набирають чинності зміни до ПКУ, згідно з якими суб’єкти, що обрали спрощену систему оподаткування, зможуть проводити розрахунки лише у грошовій формі. Але ні для кого не секрет, що абсолютна більшість суб’єктів підприємницької діяльності — фізосіб, незалежно від обраної системи оподаткування, у своїй діяльності використовують готівкові розрахунки. У зв’язку з цим часто виникають запитання щодо порядку проведення таких розрахунків.

Основним законом, що визначає правові принципи застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, є Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями), згідно з яким поряд з юрособами (їхніми філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами) обов’язок щодо застосування РРО покладається і на фізосіб — суб’єктів підприємницької діяльності (далі — СПД-фізособи), що здійснюють розрахункові операції у готівковій і/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Відповідно до абзацу другого ст. 1 Закону №265/95-ВР встановлення іншими законами норм щодо застосування або незастосування РРО не допускається.

Згідно з визначенням, наведеним у названому Законі, РРО — це пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовано фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг). До РРО належать: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

Таким чином, СПД-фізособи, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані здійснювати розрахункові операції через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздруковуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом №265/95-ВР, із застосуванням зареєстрованих в установленому порядку розрахункових книжок.

При цьому статтею 9 вищезазначеного Закону встановлено винятки, згідно з якими окремим особам дозволено не використовувати РРО і розрахункові книжки при розрахунках за готівку.

Крім того, згідно з Переліком окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, затвердженим постановою КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України від 23.08.2000 р. №1336 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями), дозволяється здійснювати розрахункові операції без застосування РРО, але з використанням РК і книг обліку розрахункових операцій (за текстом — КУРО). У цьому Переліку для деяких форм та умов проведення діяльності встановлено граничні розміри річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення яких застосування РРО є обов’язковим (200 тис. грн і 75 тис. грн).

Обмеження обсягу розрахункових операцій у розмірі 200 тис. грн стосується СПД загалом, тобто з урахуванням обсягів продажів (надання послуг) у всіх місцях здійснення діяльності, а 75 тис. грн — на один пункт продажу товарів (надання послуг).

Згідно з постановою КМУ від 07.02.2001 р. №121 «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій і безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» (зі змінами та доповненнями, далі — постанова №121) СПД, яким відповідно до Переліку №1336 дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК і КОРО, і розмір річного обсягу розрахункових операцій яких перевищив граничний розмір, встановлений зазначеним Переліком, повинні перейти на застосування РРО протягом одного місяця з дати такого перевищення.

Крім того, при застосуванні РРО слід враховувати вимоги Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою КБУ від 15.12.2004 р. №637 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні». Згідно з п. 2.6 ст. 2 Положення, у разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використання РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»