• Посилання скопійовано

Як припинити підприємницьку діяльність

На офіційну електронну адресу ДПА у Львівській області надійшло запитання від фізичної особи — підприємця щодо порядку припинення підприємницької діяльності

Для початку процедури ліквідації СПД державному реєстратору слід внести до єдиного державного реєстру (ЄДР) запис про прийняття фізособою рішення про припинення підприємницької діяльності. Для цього фізособа-підприємець подає державному реєстратору заяву у довільній формі та документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття фізособою-підприємцем рішення щодо припинення підприємницької діяльності. Таким документом може бути квитанція банку або копія платіжного доручення з відміткою банку про внесення плати за публікацію оголошення.

Процедура зняття з обліку фізособи-підприємця у органах ДПС регламентується положеннями «Порядку обліку платників податків і зборів», затвердженого Наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №979. Цим порядком передбачено таке.

У триденний строк після внесення держреєстратором до ЄДР запису про прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності слід надати до податкової інспекції за місцем реєстрації такі документи:

заяву за формою №8-ОПП (форма заяви наведена у додатку №17 до Порядку №979);

оригінали документів, що видаються органами ДПС платнику податків (свідоцтва, патенти, довідки за ф. №4-ОПП, інші документи тощо), а також завірені органом ДПС копії цих документів, якщо такі видавалися;

якщо є платником ПДВ, слід написати заяву про анулювання свідоцтва платника ПДВ;

заяву на проведення позапланової перевірки;

обхідний лист.

Після отримання заяви про припинення платника податків податкова служба проводить позапланову виїзну перевірку фізособи-підприємця, яка розпочинається протягом місяця з дня отримання заяви.

Для того щоб за результатами позапланової перевірки податкова служба видала довідку про відсутність заборгованості за податками та зборами за формою №22-ОПП, потрібне виконання таких вимог:

отримання повідомлення від банків про закриття рахунків ФОП;

повернення всіх оригіналів та засвідчених копій документів, які видавалися фізособі-підприємцю у податковій службі;

відсутність об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, зокрема земельних ділянок, які надані для здійснення підприємницької діяльності фізособі-підприємцю;

відсутність заборгованості за податками та зборами.

Довідка за формою №22-ОПП дійсна протягом двох місяців з дати її реєстрації.

Останнім етапом процедури зняття з обліку фізособи-підприємця є подання держреєстратору довідки про відсутність заборгованості за податками та зборами за формою №22-ОПП.

Держреєстратор протягом двох робочих днів вносить запис до ЄДР про припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця та надсилає йому повідомлення.

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»