• Посилання скопійовано

Про наслідки, які може мати здійснення дозволених видів діяльності, не зазначених у свідоцтві платника єдиного податку

Одним з обов’язкових реквізитів свідоцтва платника єдиного податку є обрані фізичною особою — підприємцем види економічної діяльності, а у разі здійснення виробництва — також види товару (продукції), що ним виробляються (частина 5 пункту 299.11 статті 299 ПКУ). Ці відомості вписуються до свідоцтва на підставі відповідної інформації, що містіться у заяві платника. При цьому формулювання видів економічної діяльності має відповідати визначенням, наведеним у Національному класифікаторі КВЕД ДК 009:2005.

Зазначимо, що ця вимога стосується тільки фізичних осіб ? підприємців всіх трьох груп і не поширюється на юридичних осіб, які без будь-яких наслідків можуть здійснювати будь-які види економічної діяльності, крім тих, які не можуть здійснюватися платниками єдиного податку (пункт 291.5 статті 291 ПКУ).

У разі якщо фізична особа — підприємець фактично здійснює діяльність, яка не є забороненою для спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, але не зазначена у свідоцтві платника єдиного податку, можливі наслідки різняться для різних груп платників.

Для платників першої та другої груп:

— у податковій декларації окремо відображаються доходи, отримані внаслідок провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платників єдиного податку (підпункт 296.5.5 пункту 296.5 статті 296 ПКУ);

— ці доходи оподатковуються окремо від інших («дозволених») доходів за ставкою 15% (пункт 293.4 статті 293 ПКУ);

— фізичні особи — платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України з 1-го числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (частина 7 підпункту 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 ПКУ).

Зазначимо, що відповідно до пункту 294.1 статті 294 ПКУ для платників першої групи встановлено річний, а для платників другої групи — квартальний податковий (звітний) період. Тобто у разі провадження дозволених, але не внесених до свідоцтва видів діяльності, платники єдиного податку першої групи повинні перейти на загальну систему оподаткування з 1 січня наступного року, а платники другої групи — з початку наступного податкового (звітного) кварталу.

Для платників єдиного податку третьої групи, для яких частиною 3 пункту 291.4 статті 291 не передбачено спеціальних обмежень за видами економічної діяльності, у випадку здійснення не внесених до свідоцтва видів діяльності будь-яких фінансових наслідків у вигляді додаткового оподаткування таких доходів не виникає, але відповідно до підпункту 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 ПКУ, в якому не конкретизовано групи платників, такі фізичні особи — підприємці з початку наступного кварталу повинні перейти на загальну систему оподаткування.

Таким чином, для запобігання небажаним наслідкам при оформленні заяви фізичним особам — підприємцям слід внести до неї всі ті види економічної діяльності, здійснення яких планується після переходу на спрощену систему оподаткування.

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»