• Посилання скопійовано

Спрощенці можуть сплачувати ЄП авансом на підставі заяв

ДПСУ листом від 06.01.2012 р. №432/6/15-2216єроз’яснила деякі питання спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності у зв’язку з внесенням змін до ПК України (Закон №4014).

Нагадаємо, що підповідно до пп. «г» п. 5 р. II Закону від 04.11.2011 року №4014-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» суб’єкти господарювання, які були платниками ЄП відповідно до Указу Президента або фіксованого податку відповідно до розділу IV Декрету КМУ «Про прибутковий податок з громадян», а також юридичні і фізичні особи – підприємці, які були платниками інших податків і зборів, встановлених ПУ, та прийняли рішення з 01.01.2012 р. перейти на спрощену систему оподаткування відповідно до норм цього Закону і відповідають вимогам ст. 291 ПКУ, мали подати відповідну заяву не пізніше 25.01.2012 р.

Проте, ДПС вважає, що у разі подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування за затвердженою відповідно до Закону №4014 формою за 15 календарних днів до початку наступного року не потрібно повторно подавати заяву.

Висновок вражаючий!!!

Особливо, якщо врахувати, що заява на застосування спрощеної системи оподаткування затверджена Наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675, а зареєстрована в Мін’юсті лише 27.12.2011 р.

Щодо платників ЄП першої та другої груп, то ДПСE вказує на те, що вони сплачують ЄП шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця. Причому, такі платники ЄП можуть здійснити сплату податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. Нарахування авансових внесків здійснюється органами ДПС на підставі заяв таких платників.

Цього разу головний податковий орган порадував нас висновком щодо реєстрації платниками ПДВ для платників ЄП за ставкою 5 %. Так, на його думку, платники ЄП, що застосовують ставку 5%, при перевищенні сукупних обсягів постачання послуг (робіт) за останні 12 к.м. – 300 тис. грн, обов’язковій реєстрації платником ПДВ не підлягають.

Водночас, платники ЄП третьої або четвертої групи можуть бути платниками ПДВ за умови, що вони відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 або п. 182.1 ПКУ, та застосовують ставку єдиного податку у розмірі 3%. Щодо ведення обліку доходів та витрат, то ДПСУ відзначає наступне. Відповідно до пп. 296.1 ПКУ, платники ЄП, які обрали I, II та III групу, ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 - 296.1.3 ст. 296 ПКУ шляхом щоденного відображення отриманих доходів за підсумками робочого дня у книзі обліку доходів. Форма книги обліку доходів та порядок ведення затверджені наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. №1637.

Питання лише в тому, хто саме має їх заповнювати щодня – сам підприємець чи працівники, для яких додаткових книг не передбачено?

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»