• Посилання скопійовано

УКБС проти контролю фінустанов за коштами платників єдиного податку

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до НБУ щодо недоцільності покладення на банки не властивих їм контрольних функцій Державної податкової служби України та нівелювання банківської таємниці.

Проблема виникла наприкінці 2011 року — після внесення змін до ПКУ для вдосконалення спрощеної системи оподаткування (ЗУ №4014-VI від 04.11.2011 р.). Для її вирішення експерти Асоціації пропонують Нацбанку як суб’єкту законодавчої ініціативи та регулятору банківського сектору ініціювати вилучення з ПКУ норми, якою платників податків (в т.ч. банки) зобов’язано надавати ДПСУ інформацію про доходи та витрати контрагентів — платників єдиного податку (пп. 152.3 ПКУ).

Це не тільки усуне передумови для збільшення навантаження на банківські установи (як фінансового, так і в частині покладання невластивих функцій державних органів), а й убезпечить банківську таємницю від нівелювання.

УКБС звернув увагу, що нові вимоги ПКУ конфліктують із іншими нормами цього самого кодексу. Крім того, надання банками ДПСУ інформації про контрагентів — платників єдиного податку є несанкціонованим розкриттям конфіденційної інформації, а тому суперечить ЗУ «Про банки і банківську діяльність». До того ж унаслідок цих змін збільшаться витрати банківських установ, що зменшить їхній прибуток та відповідні надходження до Держбюджету.

«Зняття з банків неправомірного обов’язку з контролю за доходами та витратами так званих єдинників дозволить усунути суперечності, пов’язані із дотриманням вимог профільного Закону про банки і банківську діяльність, — зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. — Крім того, буде знято суттєве навантаження на інших платників податків, пов’язане з необхідністю в ручному режимі збирати та зводити значний масив інформації з усіх регіональних підрозділів».

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»