• Посилання скопійовано

Податкова: Зареєстровані неправильно сплачуватимуть 15% виручки

Підбиваємо підсумки реєстрації «спрощенців» в Україні. Дізнаємося, скільки людей не пройшли і хто які податки платить. У гостях — начальник відділу Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України Тетяна Федченко.

— Які результати перереєстрації «спрощенців», скільки людей стало тепер за новою системою, скільки залишилось на загальній системі?

— Всі ті, хто хотів перейти на спрощену систему, мали таку можливість. До 25 січня був термін для подання заяв на спрощену на 2012 рік.

— Чи є якісь підрахунки, скільки, кого?

Так. Взагалі у нас загальна кількість підприємців в Україні ? майже 2,5 мільйона. Із них близько мільйона у нас — «спрощенці». І в цьому році не виняток, їх більше мільйона — мільйон сто, навіть трошки більше подали заяви на спрощену систему у цьому році. Якщо говорити у процентному відношення щодо тих груп, на які переходили «спрощенці», згідно з новим Податковим кодексом їх — три: перша, друга й третя.

— Перша найменше платить, я так розумію.

— Так, вона платить від 1 до 10% мінімальної заробітної плати. Це — близько ста, ста семи гривень. Це — ті, хто торгує на ринку у більшості своїй, або ті, хто надає побутові послуги населенню. Їх — 25%. До другої групи, це — більш розширена група, це — майже всі ті, хто був на спрощеній у минулих роках. І для кого була ставка єдиного — 200 гривень. Зараз вона майже не змінилася — 215 гривень, я вважаю, що це — майже стільки, скільки платили вони раніше. Цих «спрощенців» близько 55%. І з’явилася третя група «спрощенців», які сплачують відсоток від доходу. 3,5%, це — третя група. Решта 20% відносяться до третьої групи. При цьому тих, хто платить відсотки і реєструється платником ПДВ, їх досить мало. Їх 1% від загальної кількості поданих.

— За вашими оцінками, чи саме так мало відбутися, чи такий мав бути поділ?

— Десь так і очікували. Близько мільйона в нас було «спрощенців», зараз їх трохи більше стало.

— Чи були якісь несподіванки під час оформлення чи переоформлення від людей?

— Більше було необізнаності наших підприємців, вони досить погано знають законодавство, вивчати не хочуть, особливо перша група, які торгують на ринку. Я розумію цих людей ? ніколи, немає змоги.

— Може, інколи роблять вигляд, що не знають, щоб щось собі виторгувати?

— 99% справді не знають. І все, що залежало від податкової, ми зробили для того, щоб їм пояснити, проконсультувати. Є відсоток, який насправді знає, але робить вигляд, що не знає.

— Які найбільш спірні питання були, чого не хотіли або не розуміли люди?

— Спірні питання були: до якої категорії платник належить. Чимало підприємців дуже хотіли до першої групи, хоча сама сума податку ? 100 чи 200 гривень ? при нинішніх цінах, не вважаю, що це велика різниця.

— Подання було самовільним і вони свідомо подавали до першої групи?

— Так.

— І що доводилося робити?

Річ у тім, що ми не можемо відразу перевірити, до якої групи належить підприємець, це буде з’ясовуватися пізніше.

— Зараз люди просто подали...

— Так, ми їм даємо свідоцтво на підставі тієї заяви, яку вони подали, з тим видом діяльності, групу, яку вони хочуть.

— Що буде, коли виявиться, що вони не туди написали заяву?

— У нас передбачено законодавством 15% ставку єдиного податку для тих, хто здійснює діяльність, не записану у свідоцтві, або щодо тих видів діяльності, які заборонені на спрощеній системі оподаткування.

— Виходить, якщо людина неправильно написала або свідомо неправильно написала, їй доведеться заплатити?

— 15% від обсягу виручки. Він свідомо іде на порушення законодавства, має за це відповідати.

— Експерт Ради підприємців при Кабміні Сергій Кравченко вважає, що в Україні занадто багато податківців і занадто зарегульована система, часті зміни. Те, що люди не розуміють, призводить до певних проблем в оподаткуванні. Він вважає, що треба брати приклад з Європи, де один податківець на 50 підприємців, або Америки, де на одного податківця 100 підприємців, коли в Україні на одного податківця ? 10 підприємців.

— Не розумію, звідки такий розрахунок. 2,5 мільйона підприємців ? це буде на одного податківця, здається, — 50.

— Також С. Кравченко пропонує, що треба встановити податки на рівні 3% для всіх ? олігархів, підприємців. Наскільки це реально?

— Не знаю, наскільки це реально для олігархів. Думаю, якщо запитати наших підприємців, вони на це не погодяться. 3% від обсягу виручки — досить багато для них.

— Тим, хто не переєструвався, коли і на яких умовах вони можуть змінити форму реєстрації?

— У нас є певна кількість підприємців, які мають сезонний характер робіт, хто здає в оренду приміщення на літній період: Крим, той, хто займається сільгоспроботами. До 15 березня вони подають заяву і з 1 квітня переходять на спрощену. Так лишилося у кодексі.

— Як часто можна змінювати систему оподаткування?

— Подати заяву на спрощену можна один раз на рік.

Віталій Дячук

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»