• Посилання скопійовано

Особливості перебування сільгосппідприємств-єдинників на єдиному податку IV групи

Фіскальна служба роз’яснила правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, зокрема, для платників четвертої групи

Особливості перебування сільгосппідприємств-єдинників на єдиному податку IV групи

Податківці у листі від 27.04.2016 р. №14988/7/99-99-12-03-05-17 зазначають, що для перебування на єдиному податку IV групи потрібно: мати у наявності земельні ділянки відповідного призначення; частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік не повинна бути меншою 75 %; подати до контролюючих органів загальну та звітні декларації з додатками.

Госпсуб'єкти-єдинники IV групи матимуть право на отримання витягу з реєстру після затвердження порядку формування відповідного реєстру. Формування реєстру передбачається на підставі загальної декларації. Протягом перехідного періоду за заявою госпсуб'єктів для підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої IV надаються довідки довільної форми.

Відповідно до п. 299.10 ст. 299 ПКУ реєстрація платником єдиного податку є безстроковою і може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема, у разі: припинення юрособи (крім перетворення) відповідно до закону - в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення держреєстрації такого припинення; якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75%.

Підставами для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації госпсуб'єкта як платника єдиного податку IV групи згідно з п. 299.6 ст. 299 ПКУ є виключно: невідповідність такого суб'єкта вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ, та наявність у госпуб'єкта, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації.

Тож, госпсуб'єкти, які перебували на обліку у контролюючих органах як платники єдиного податку IV групи на початок звітного року, можуть застосовувати спрощену систему оподаткування за умови наявності земельних ділянок та дотримання вимог щодо обсягів сільськогосподарського товаровиробництва.

Для підтвердження статусу платника єдиного податку необхідно подати до контролюючих органів загальну та звітні декларації з додатками. При цьому необхідно звернути увагу, що подання декларацій після визначеного ПКУ граничного терміну тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень.

Таким чином, з роз'яснень ДФС виходить, що сільгосппідприємства - "єдинники" IV групи можуть залишитися на спрощеній системі, навіть якщо на поточний рік декларацію вчасно вони не подали.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»