• Посилання скопійовано

Коли та як звітувати новоствореним фізособам-підприємцям?

Як складати декларацію про доходи за квартал реєстрації ФОП? Як звітувати, якщо ФОП зареєструвався у IV кварталі звітного року? Скільки таких декларацій має бути - одна чи дві (друга за рік)? А як заповнювати звіт з ЄСВ?

Коли та як звітувати новоствореним фізособам-підприємцям?

Декларація про майновий стан та доходи

Податківці у підкатегорії 104.09 «ЗІР» нагадали правила подання декларації про доходи новоствореними фізособами-підприємцями. Вони встановлені пп. 177.5.2 ПКУ.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, які зареєстровані протягом звітного року або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему, подають декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування.

При цьому вимоги визначати в такій декларації авансову суму ПДФО до сплати вже немає. Авансові платежі з цього податку розраховуються ФОП самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (пп. 177.5.1 ПКУ).

Вперше зареєстровані підприємці в такій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи станом на дату державної реєстрації підприємцем. А ще існує правило щодо включення до такої декларації інших доходів, отриманих підприємцями вже не від підприємницької діяльності (воно встановлене п. 177.11 ПКУ).

 

Новостворені 2018 року ФОП-загальники двічі подають декларацію про майновий стан і доходи – за результатами звітного кварталу, в якому розпочата підприємницька діяльність та за результатами звітного року. В обох випадках строк подання декларації – 40 к. дн. після закінчення звітного періоду.

Якщо ФОП-загальник зареєструвалася у IV кварталі звітного року, вона подає до ДФС за місцем своєї податкової адреси одну декларацію за звітний період, що дорівнює календарному кварталу, яка прирівнюється до річної декларації. Строк подання такої декларації – 40 к. д. після закінчення кварталу створення.

 

В іншому своєму роз'ясненні (також в «ЗІР») ДФС навела два різні алгоритми звітування. А саме:

  1.  якщо протягом звітного періоду підприємець-загальник діяльність не вів та дохід від підприємницької діяльності не отримував, проте отримував доходи від провадження господарської діяльності за спрощеною системою оподаткування протягом звітного року, має інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, то він зобов’язаний подати декларацію про майновий стан та доходи,  де зазначити такі доходи, а в додатку Ф2 до неї всі графи прокреслює;
  2. якщо протягом звітного періоду ані підприємницьких, ані інших доходів у підприємця не було, то він не має обов’язку щодо подання декларації про майновий стан та доходи.

 

Як звітувати новоствореним «єдинникам»?

Новостворені 2018 року платники єдиного податку І та ІІ груп подають такі декларації:

  • декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного кварталу, в якому розпочата підприємницька діяльність (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу);
  • річну декларацію платника єдиного податку протягом 60 к.дн.

А от новостворені 2018 року платники єдиного податку ІІІ групи подають тільки квартальні декларації платника єдиного податку. 

Це пояснюється різними датами, з яких ФОП стає платником єдиного податку під час реєстрації. ФОП І-ІІ груп деякий період з дати реєстрації перебувають ще на загальній системі оподаткування, тож їм доводиться звітувати і щодо ПДФО та ВЗ, і щодо ЄП. 

Зауважимо, що фізособам-«єдинникам» І та ІІ групи за квартал їх створення слід подавати декларацію про майновий стан незалежно від факту отримання доходів до моменту початку перебування на спрощеній системі. І так, за загальним правилом, в цій декларації слід буде показувати всі доходи, отримані за звітний рік до моменту реєстрації і після. 

 

А що зі звітом про ЄСВ у новоствореного ФОП?

Фізичні особи – підприємці, як на загальній системі оподаткування, так і на єдиному податку, подають звіт з ЄСВ один раз на рік, до 9 лютого року, наступного за звітним . Форма такого звіту затверджена додатком 5 до Порядку №435.

 

Звертаємо увагу! Відповідно до оновленої форми звіту з ЄСВ за 2018 рік як «єдинники», так й «загальносистемники» будуть заповнювати таблицю 1 такого додатку 5. Навіть, якщо протягом такого року у ФОП відбулася зміна системи оподаткування – за весь річний дохід (базу нарахування ЄСВ) складається одна таблиця.

 

І ще пам’ятайте, що ЄСВ слід сплачувати ФОПам незалежно від обраної системи за результатами кварталу навіть за відсутності доходів, але в такому випадку як база нарахування зазначається мінімальна зарплата (у 2018 році – 3723 грн), а ЄСВ сплачується на рівні мінімального страхового внеску за кожен місяць (у 2018 році – 819,06 грн).

Докладніше про сплату ЄСВ підприємцями у 2018 році читайте тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»