• Посилання скопійовано

Дешеві кредити для бізнесу: експерти оцінили нову держпрограму

Підприємцям дадуть пільгові умови кредитування. Про це поговоримо окремо

Дешеві кредити для бізнесу: експерти оцінили нову держпрограму

Cайт «Сьогодні» розповідає, що однією з серйозних перешкод для розвитку бізнесу і виробництва в Україні називають відсутність «дешевих грошей», тобто доступних кредитів для бізнесу. 2020 року цю проблему спробують розв'язати. Кабмін оголосив про запуск програми з пільгового кредитування малого і середнього бізнесу у всіх сферах економіки. Експерти вважають, що така програма при правильній реалізації здатна дати хороший імпульс для розвитку бізнесу.

«Важливо, що підприємцям дадуть нові умови кредитування. Якщо цей механізм запрацює, це дасть хороший поштовх для розвитку малого підприємництва», – розповіла голова Ради Інституту податкових реформ, віцепрезидент Асоціації платників податків України Олена Хотенко.

Втім, фінансист, президент інвестиційної групи «Універ» Трас Козак застерігає від надмірної зарегульованості такої програми з боку держави.

«Кредитування малого бізнесу під 5% – це дуже хороша ідея. Наша економіка страждає від відсутності інвестицій, від відсутності дешевих грошей. Нашим підприємцям дуже важко конкурувати, наприклад, з поляками або чехами, бо вони можуть залучати гроші під 5%, а наші – під 25%. Ми бачимо, що Нацбанк нарешті почав опускати облікову ставку. Наприкінці січня буде чергове засідання правління НБУ і, думаю, ставка знизиться ще відсотка на півтора. Але вона, як і раніше, буде ще високою. А програма, яку анонсував уряд, може вистрілити, якщо вона буде правильно побудована. Важливо, хто вибиратиме претендентів, хто нестиме відповідальність за неповернення. Якщо вибиратиме держава – дуже погано. Тому що чиновник не відповідає за свої кроки. Якщо ж вибиратимуть банки, це буде краще. Держава повинна тільки ставити прості, розумні правила гри. Щоб було зрозуміло, хто може брати участь у програмі, які умови. І компенсувати різницю між банківською ставкою і 5% річних», – переконаний експерт.

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»