• Посилання скопійовано

Як скласти уточнюючий розрахунок до декларації з ЄП юрособи ІІІ групи?

Як виправити помилки, самостійно виявлені у податковій декларації платника ЄП третьої групи (ЮО), у разі подання уточнюючої податкової декларації? ДПСУ наводить алгоритм дій платника і наголошує, що протягом війни «самоштраф» не застосовується

Як скласти уточнюючий розрахунок до декларації з ЄП юрособи ІІІ групи?

Податківці у ЗІР розповіли, що відповідно до абзацу першого п. 296.3 ПКУ платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Згідно з абзацом першим п. 50.1 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Абзацом четвертим п. 50.1 ПКУ встановлено, що платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 відс. від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5 відс. від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 №578 (у редакції наказу Мінфіну від 24.11.2022 №394) зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 15.12.2022 №438 (далі – Декларація).

Якщо юридична особа – платник єдиного податку третьої групи здійснює виправлення самостійно виявлених помилок шляхом подання уточнюючого розрахунку, така юридична особа має надати Декларацію з відповідною позначкою «Уточнююча» у рядку 1 розд. І «Загальні відомості» (далі – розд. І) Декларації.

Уточнюючі Декларації подаються окремо за кожен податковий (звітний) період, що уточнюється.

При цьому у складі уточнюючої Декларації за податковий (звітний) період – рік подається додаток «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» (далі – Додаток), якщо такий Додаток подавався у складі річної Декларації, яка уточнюється.

У рядку 3 розд. І податковий (звітний) період, за який уточнюється Декларація – ставиться відмітка в одній із клітинок: І квартал, півріччя, три квартали або рік та проставляється рік.

У розділах ІІ «Дохід, що підлягає оподаткуванню» (далі – розд. ІІ) та ІІІ «Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку» (далі – розд. ІІІ) уточнюючої Декларації зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень наростаючим підсумком.

При цьому рядок 12 графи 3 або 4 підлягає обов’язковому заповненню. У разі подання Декларації за податкові (звітні) періоди, відмінні від річного, або річний період платниками, у яких не виникає обов’язок подавати Додаток у складі Декларації за податковий (звітний) рік, у рядку 12 графи 3 або 4 відображається значення граф 3 або 4 рядка 10 Декларації.

У рядках 13 – 19 розд. ІV «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» (далі – розд. ІV) уточнюючої Декларації зазначається сума уточнень податкових зобов’язань, яка розраховується шляхом порівняння показників уточнюючої Декларації та Декларації, яка уточнюється, а також сума нарахованого штрафу та пені, зокрема:

  • у рядку 13 – сума податку за даними раніше поданої Декларації, що уточнюється (рядок 12 Декларації, що уточнюється або рядок 10 податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) в редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 №752 (далі – Декларація №752));
  • у рядку 14 – уточнена сума податкових зобов’язань за податковий (звітний) період, у якому виявлена помилка;
  • у рядку 15 – сума єдиного податку (недоплата), яка збільшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (рядок 14 – рядок 13 Декларації, якщо рядок 14 > рядка 13);
  • у рядку 16 – сума податку, яка зменшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (зазначається тільки позитивне значення) (рядок 13 – рядок 14 Декларації, якщо рядок 13 > рядка 14);
  • у рядку 17 – сума штрафу в розмірі 3 відс. суми недоплати (нараховується платником відповідно до пп. «а» п. 50.1 ПКУ (рядок 15 х 3 відс.);
  • рядок 18 – сума штрафу в розмірі 5 відс. суми недоплати (нараховується платником відповідно до пп. «б» п. 50.1 ПКУ (рядок 15 х 5 відс.) (у разі подання Декларації з позначкою «Уточнююча» – не заповнюється);
  • у рядку 19 – сума пені (нараховується платником самостійно відповідно до пп. 129.1.3 та абзацу другого п. 129.4 ПКУ).

Зазначимо, що у разі самостійного виправлення платником податків, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені (абзац чотирнадцятий пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Звертаємо увагу, якщо помилки, зроблені в розд. ІІ та розд. ІІІ Декларації, не призвели до заниження податкового зобов’язання за податковий (звітний) календарний квартал (рядок 12 Декларації або рядок 10 Декларації №752 заповнено правильно), то в уточнюючій Декларації у розд. ІV заповнюються показники рядків 13 та 14, а рядки 15 – 19 прокреслюються.

***

Читайте також: Як виправити помилки в декларації ЄП третьої групи для юросіб

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»